11.3 C
Amsterdam

Oostenrijkse regering onder vuur na lancering ‘nationale islamkaart’

Lees meer

De Oostenrijkse regering wordt vanuit meerdere kanten aangevallen vanwege de lancering van een zogenoemde ‘nationale islamkaart’, een website die honderden moskeeën en islamitische organisaties in Oostenrijk in kaart brengt.

Minister Susanne Raab (Integratie) lanceerde donderdag een website: de ‘Nationale Kaart van de Islam’. Hierop staan de namen en locaties van meer dan 620 moskeeën, verenigingen en functionarissen en hun mogelijke connecties in het buitenland vermeld.

Op deze website is nu veel kritiek door Oostenrijkse moslimorganisaties. Zo waarschuwt de Islamitische Religieuze Gemeenschap in Oostenrijk (IGGOE) tegen het stigmatiseren van alle in Oostenrijk wonende moslims als potentieel gevaar. Deze campagne wakkert racisme aan en ‘stelt moslimburgers bloot aan een enorm veiligheidsrisico’, voegt de IGGOE eraan toe.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft herhaaldelijk zijn afkeuring uitgesproken over wat hij de ‘politieke islam’ noemt. Ook sympathiseert hij met het islambeleid van de Franse president Emmanuel Macron, die de politieke islam en islamitisch ‘separatisme’ in zijn land wil aanpakken.

Volgens minister Raab de is de kaart niet bedoeld om ‘moslims in het algemeen verdacht te maken’, maar om ‘politieke ideologieën’ te bestrijden. Toch zorgt de kaart voor de spanningen tussen Kurz’ conservatieve ÖVP en zijn coalitiepartner de Groene Partij. Groenen-parlementslid Faika el Nagashi zegt dat haar partij vooraf niet eens afwist van de kaart, die ‘in strijd is met hoe integratiebeleid en dialoog eruit zouden moeten zien’.

Ook Turkije, dat eerder stevige kritiek op Oostenrijk leverde vanwege Israëlische vlaggen op Oostenrijkse regeringsgebouwen, reageert ontstemd. In een verklaring zegt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het ‘xenofobe, racistische en anti-islambeleid van Oostenrijk de sociale cohesie en participatie vergiftigt’. ‘Het is belangrijk dat Oostenrijk immigranten en moslims niet langer als doelwit aanmerkt, maar een verantwoordelijk beleid voert’, aldus het ministerie.

- Advertentie -