21.4 C
Amsterdam

Opgepakte Rif-leider ‘gemarteld en seksueel misbruikt’

Lees meer

Rif-activist Nasser Zefzafi, die in Marokko een lange gevangenisstraf moet uitzitten, heeft een audiobericht de cel uit weten te smokkelen. Daarin doet hij verslag van zijn arrestatie, inclusief gruwelijke details. Dit meldt de onafhankelijke Marokkaanse nieuwssite le Desk.

‘Ze (de politiemannen, red.) schopten me, bespuugden me, gooiden me tegen de grond en trokken mijn kleren uit’, zo beschrijft Zefzafi zijn gevangenneming van tweeënhalf jaar geleden. ‘Ze plasten op me en hielden hun genitaliën tegen mijn gezicht.’

Ook zegt Zefzafi dat de politiemannen een stok in zijn anus plaatsten, terwijl hijzelf geboeid was. Onderwijl zouden ze ‘Leve de koning!’ hebben geroepen, daarmee verwijzend naar de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Zefzafi zit een celstraf van twintig jaar uit in de gevangenis in het Marokkaanse Fes. De directeur van de gevangenis is na de bekendmaking van de tape meteen ontslagen.

In de audio-opname reageert Zefzafi ook op een incident van een week eerder tijdens een demonstratie van Rif-activisten in Parijs. Enkele activisten verbrandden daar de nationale Marokkaanse vlag. Zefzafi noemt dit ‘een schandelijk vertoning’ en iets dat ‘geen van onze voorouders eerder heeft gedaan’.

Zefzafi geldt als hét gezicht van de anti-overheidsprotesten in de Rif, die drie jaar geleden losbarstten en gericht waren op een verbetering van de leefomstandigheden van de Riffijnen. De Rif is een gebied dat door Marokko wordt achtergesteld, zeggen zij.

De Rif-protesten zijn inmiddels grotendeels de kop ingedrukt. Hetzelfde geldt voor de vrije verslaggeving hierover.

- Advertentie -