9.2 C
Amsterdam

Ophef bij Marokkaanse en islamitische Nederlanders na Clubhouse-racisme

Lees meer

Eergisteren dook een fragment op van een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren (foto) die over-en-weer racistische opmerkingen maken op Clubhouse, een nieuw sociaal medium dat draait om audioberichten. Hun anti-zwarte uitspraken zorgen nu voor commotie op social media, niet in de laatste plaats op Clubhouse zelf.

‘Gadverdamme, walg echt van zulke mensen. Zetten ons geloof voor schut’, aldus een islamitische twitteraar. ‘Moge Allah hun vergeven en leiden.’

‘Wij mocro’s moeten elkaar coachen als we zien dat een van ons racistisch is’, deelt de Marokkaans-Nederlandse rapper YS op zijn social mediakanalen. ‘Ik weet niet wie jullie heeft verteld dat dit normaal is, maar als Wilders racistisch doet ga je bijna huilen en zelf doe je precies hetzelfde.’

Ook de Somalisch-Nederlandse imam Mohamed Abdulahi, tevens Kamerkandidaat voor de islamitisch geïnspireerde partij Nida, heeft gereageerd. Hij werd vanwege zijn zwarte huidskleur ook vaak uitgescholden door Marokkaans-Nederlandse jongeren, zegt hij op Facebook.

Abdulahi: ‘Jullie hebben mij geraakt, oprecht in mijn hart geraakt.’ Moslims discrimineren elkaar niet, vindt Abdulahi: ze vormen één familie. Op de Kanttekening vroeg Abdulahi samen met enkele medemoslims vorig jaar aandacht voor racisme binnen de moslimgemeenschap.

Clubhouse is een nieuw sociaal medium dat niet draait om tekst of beeld, maar om audio. De app is opgedeeld in zogeheten ‘rooms’, waarin mensen elkaar kunnen bellen en andere mensen – openbaar of op uitnodiging – kunnen meeluisteren. Toehoorders kunnen virtueel hun hand opsteken, waarna ze door de bellers kunnen worden uitgekozen om mee te praten.

Als gevolg van alle commotie stonden veel rooms op Clubhouse gisteravond in het teken van racisme, soms met wel duizenden toehoorders.

- Advertentie -