23.2 C
Amsterdam

Ophef om ‘nazi-hondenfluitje’ Baudet met tweet over Madagascar

Lees meer

Thierry Baudet zorgt weer voor commotie op Twitter. Deze keer niet over dino’s of ufo’s, maar omdat hij een oud nazi-idee zou willen afstoffen.

De Forum voor Democratie-leider haakte gisteravond aan op een bericht van een twitteraar, die beweerde dat meer dan 80 procent van de inwoners van Brussel-stad een ‘buitenlandse achtergrond’ heeft en dat dit aantal nog verder zal oplopen.

‘Wordt tijd dat we een escape-strategie ontwikkelen, vrienden’, reageerde Baudet. ‘Madagascar ofzoiets.’

Veel twitteraars vallen hierover, omdat de nazi’s in juni 1940 met een plan kwamen om de Europese Joden naar het Afrikaanse eiland Madagascar te deporteren.

Volgens dit Magagascar-plan moest het eiland veranderen in een politiestaat onder leiding van de SS. In het plan was meegenomen dat veel Joden er zouden sterven vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Omdat de Britse marine de uitvoering van het Madagascarplan onmogelijk maakte, kwamen de nazi’s in december 1941 – vlak na de verloren slag om Moskou – met het plan om alle Joden uit te roeien.

‘Als Baudet rept over een Madagascar-plan voor ‘buitenlanders’, dan kan hij zich niet achter onwetendheid verschuilen’, aldus een twitteraar.

‘Hij had ook Peru of Nigeria kunnen zeggen, maar koos toevallig voor Madagascar’, schrijft een andere twitteraar sarcastisch.

‘Dat hondenfluitje is de laatste tijd een misthoorn’, schrijft weer een andere twitteraar. Met een ‘hondenfluitje’ wordt een signaal bedoeld richting extreemrechtse kiezers.

Er zijn ook twitteraars die het juist opnemen voor Baudet, omdat hij zou refereren naar de kinderanimatiefilm Madagascar. ‘Dieren die hun leven in de dierentuin zat zijn, vertrekken naar Madagascar om daar ‘n nieuw bestaan op te bouwen. Wij zouden ook zoiets moeten doen, bedoelt hij’, zegt er een.

‘Hoewel Thierry de dogwhistles niet schuwt, is dit eerder een toevalstreffer’, wijst Baudets FvD-kritische neef Xavier erop, ‘want zo ver reikt zijn kennis van WOII niet. Cruciaal verschil is bovendien dat Hitler’s Madagascar-plan de onvrijwillige verbanning van Joden inhield. Een akelig plan dus. Thierry’s Madagascar-plan betreft een vrijwillige ballingschap voor hem en de zijnen.’

Baudet gebruikt vaker omstreden begrippen die door sommigen als hondenfluitje worden aangemerkt. In 2017 en 2019 repte de FvD-leider in speeches over ‘ons boreaal Europa’ en ‘onze boreale wereld’. ‘Boreaal’ slaat op het noorden, waar de Noordse, Germaanse volkeren vandaan komen.

‘Boreaal’ wordt in extreemrechtse kringen, onder meer door de Franse oud-politicus Jean-Marie Le Pen, uitgelegd als verwijzing naar de overtuiging dat Europa van oorsprong enkel door witte mensen bevolkt was en dat dit hersteld en behouden moet worden.

Baudet ontkende dat hij extreemrechtse taal had gebezigd. Hij vond de term gewoon mooi, zij hij, en zou deze ontleend hebben aan de negentiende-eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire, die de term ‘aurora borealis’ gebruikte als aanduiding voor landen die beschenen worden door het Noorderlicht, ofwel West-Europa en Noord-Amerika.

- Advertentie -