13.8 C
Amsterdam

Ophef op Twitter: BIJ1-jongeren prijzen ‘misdadiger’ Lenin aan

Lees meer

Radicaal, de jongerenorganisatie van BIJ1, stond dit weekend stil bij de dood van de Russische revolutionair Vladimir Lenin. Dit leidt tot ophef op Twitter, omdat Lenin een communistische leider was en verantwoordelijk was voor vele doden.

Op deze dag in 1924 is de Russische revolutionair overleden’, berichtten de BIJ-jongeren zaterdag op Instagram. ‘Lenin was onder andere een voorvechter van gezondheidszorg, armoedebestrijding, marxisme en anti-imperialisme.’ Ook prijst de jongerenorganisatie twee werken van hem aan.

Dat Lenin, leider van de Russische Revolutie van 1917 en tot aan zijn dood in 1924 van  de communistische Sovjet-Unie, verantwoordelijk was voor vele doden tijdens de Rode Terreur en voor de Tsjeka, de geheime martel- en moorddienst, noemt Radicaal niet. Onder historici lopen schattingen over het dodental onder de Rode Terreur uiteen van enkele tienduizenden tot ruim een miljoen.

Onder social mediagebruikers leidt het bericht dan ook tot ophef. ‘Het herdenken van een misdadiger als Lenin, verantwoordelijk voor miljoenen doden en het smoren van democratische ontwikkelingen in Rusland begin 20ste eeuw, is een uiting van infantiele historische onkunde door de idioten van Radicaal’, schrijft D66-lid Ronald Smallenburg op Twitter.

‘Houd je wel de jeugdige achterban in de smiezen?’, vraagt filosoof Ruben Endendijk op hetzelfde medium aan BIJ-partijleider Sylvana Simons. ‘Het is namelijk allemaal wat onwelriekend. En wees spaarzaam met je zwaaiende vingertje: die wordt op deze manier ongeloofwaardiger…’

Radicaal is niet de enige politieke jongerenorganisatie die flirt met Lenin. Rood, de inmiddels geroyeerde jongerenbeweging van de SP, herdacht vorig jaar de verjaardag van Lenin. Ook dit bericht leidde tot een twitterstorm.

Vorig jaar was Radicaal ook al vol lof over het communistische regime van Afghanistan. De Sovjet-invasie van Afghanistan in 1979, waardoor het communistische regime in het zadel kon blijven, noemde Radicaal toen niet, net als de honderdduizenden doden door het Rode Leger in Afghanistan.

- Advertentie -