19.3 C
Amsterdam

Ophef over intifada-leus van Groenlinks-lid

Lees meer

Paul Smits, vicefractievoorzitter van GroenLinks in Gelderland, kwam deze week onder vuur te liggen vanwege een bord dat hij liet zien tijdens een pro-Palestinamars afgelopen weekend. Op het bordje stond ‘Viva viva intifada’. 

De tekst op het bordje zou ‘antisemitisch’ zijn. Een kritisch bericht op X van de lokale VVD-politicus Michael Vis over het protestbord werd meer dan 450 duizend keer bekeken. De pro-Israëlische activist Joep Soesan reageerde dat de intifada-leus een oproep is tot het ‘vermoorden van alle Joden’.

Ook GeenStijl liet zich niet onbetuigd over de ‘totale GroenLinks-gek’. Hij is volgens de controversiële opiniewebsite de personificatie van de hel waar de PvdA zich nu in zou hebben gestort.

Smits vindt de kritiek framing, zo vertelt hij aan De Gelderlander. Infidada is namelijk geen oproep tot het vermoorden van Joden, maar verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestina. Toch heeft Smits begrip voor de ontstane ophef.

‘Ik begrijp dat het woord intifada voor sommige mensen sterke associaties oproept met de tweede intifada (van 2000 tot 2005, red.), die uitmondde in geweld. Ik snap daarom dat mijn tekst op dat bordje vanuit dat perspectief als dreigend kan worden ervaren.’

Hij legt verder uit: ‘Ik koos het omdat het vanuit Palestijns perspectief een heel krachtig woord is en omdat ik weet dat zij zich erdoor gesteund voelen. Maar ik had beter andere woorden kunnen gebruiken.’ Als de krant hem vraagt naar voorbeelden, noemt hij ‘Leve het verzet’, ‘Free Palestine’ en ‘Neutraliteit in tijden van onrechtvaardigheid is onverantwoord’. Die laatste leus past echter lastig op een bord.

- Advertentie -