22.9 C
Amsterdam

Ophef: Rif-activisten verbranden Marokkaanse vlag – vlak voor paleis Mohammed VI

Lees meer

Afgelopen weekend hebben Rif-activisten tijdens een demonstratie in het Franse Betz de Marokkaanse vlag verbrand. Die plek is niet zomaar gekozen: in Betz staat één van de koninklijke paleizen van de Marokkaanse koning Mohammed VI. 

He gaat om ongeveer twintig activisten, die protesteerden voor het paleis met Rif-vlaggen en foto’s van Mohammed VI en zijn vader Hassan II. Ook de beeltenissen van deze twee koningen gingen uiteindelijk in vlammen op, zo is te zien op een YouTube-video.

Ook op hun Facebookpagina doen de activisten trots verslag van hun daad:

In de reacties op YouTube en Facebook worden de activisten door velen geprezen om hun actie. Maar sommigen Marokkanen reageren furieus. ‘Wie zijn land in de uitverkoop doet, die heeft geen greintje goeds in zich’, zo luidt één van de reacties op Facebook.

Op het verbranden van de nationale vlag staat in Marokko een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een fikse geldboete.

Het is niet de eerste keer dat Rif-activisten de bij hun zo gehate vlag verbranden. Zo ontstond er in oktober soortgelijke ophef na een verbrandingsincident op een demonstratie in Parijs. De Marokkaanse overheid veroordeelde de ‘barbaarse’ actie toen.

In 2016 braken er anti-overheidsprotesten uit in het Rifgebied, gericht op een verbetering van de leefomstandigheden. Deze protesten zijn inmiddels grotendeels de kop ingedrukt, hetzelfde geldt voor de vrije verslaggeving hierover.

- Advertentie -