9.9 C
Amsterdam

Oplichters profiteren van aardbevingen in Turkije en Syrië

Lees meer

Oplichters stoppen donaties aan aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië in eigen zak, bericht de BBC vandaag. De Britse tv-zender ontmaskerde TikTok-accounts die om donaties vragen, maar oude foto’s gebruiken.

Ook op Twitter worden gefotoshopte afbeeldingen gebruikt door criminele accounts die geld ophalen voor noodhulp aan Turkije en Syrië. Een voorbeeld is het account @TurkeyRelief, dat in januari lid werd van Twitter en slechts 31 volgers heeft. Via het online betaalsysteem PayPal haalde het account 900 euro op, inclusief 500 euro van de eigenaar die doneerde om authentiek te lijken. Een ander Twitteraccount bleek gelinkt aan een crypto-adres, dat in 2018 betrokken was bij zwendel.

Turkse Nederlanders doneren gul, maar er is ook wantrouwen, vertelt Tilburger Engin Yildirim aan Omroep Brabant. Na de aardbeving heeft hij samen met een vriend een spullen verzameld en een transportbedrijf geregeld, om de getroffen mensen te helpen. ‘Ik ben ook begonnen met een doneeractie en daar worden soms forse bedragen op gestort’, vertelt hij. ‘Toch merk ik dat er achterdocht is, want wie zegt dat ik geen oplichter ben?’ Yildirim snapt deze kritische houding wel. Ook begrijpt hij dat grote hulporganisaties liever zaken doen met gevestigde namen, juist vanwege malafide praktijken. Maar deze bureaucratische weg zorgt wel voor vertraging. ‘Iedere seconde telt en dan is het frustrerend dat alles via de geijkte paden moet verlopen.’

- Advertentie -