16.2 C
Amsterdam

Opnieuw onrust op Amerikaanse universiteit om Gaza

Lees meer

Pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten zijn afgelopen zondag slaags geraakt bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA). Volgens de autoriteiten ‘braken er fysieke confrontaties’ uit toen een barrière die beide partijen gescheiden hield werd doorbroken.

John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, vertelde de Amerikaanse zender ABC dat de Amerikaanse regering het recht van burgers respecteert om te demonstreren tegen de Gaza-oorlog. Maar het Witte Huis vindt wel dat demonstraties vreedzaam dienen te verlopen. Kirby veroordeelde de antisemitische incidenten die zouden hebben plaatsgevonden, evenals ‘alle hate speech en het dreigen met geweld daar’.

Op de UCLA demonstreren pro-Palestijnse activisten al wekenlang tegen de oorlog in Gaza. Maar recent zijn er ook pro-Israëlische demonstranten, die vinden dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Volgens de Israeli American council (IAC), die de tegenprotesten organiseerde, worden er tijdens pro-Palestijnse protesten antisemitische leuzen gescandeerd. Maar pro-Palestijnse activisten veroordelen antisemitisme en geloven dat onruststokers van buiten hier verantwoordelijk voor zijn, aldus de BBC.

Sommige demonstranten die betrokken waren bij de recente onlusten bij UCLA kwamen mogelijk van buiten, aldus het internationale persbureau Reuters.

Het is niet duidelijk of de pro-Israëlische of de pro-Palestijnse demonstranten de barrière tussen beide groepen hebben doorbroken. De universiteit zegt extra veiligheidsmaatregelen te zullen treffen.

De oorlog in Gaza heeft tot onrust op Amerikaanse universiteiten geleid. Israël, dat al meer dan 75 jaar delen van Palestina bezet, voert sinds 7 oktober een bloedige oorlog in de Gazastrook. Hierbij zijn meer dan 34.000 Palestijnen omgekomen, waarvan twee derde vrouwen en kinderen. De Verenigde Staten staan nog steeds achter Israël en steunen het land jaarlijks met miljarden dollars.

- Advertentie -