9.2 C
Amsterdam

Opnieuw roep binnen Turkse coalitie om verbod op pro-Koerdische partij

Lees meer

De Turkse politicus Devlet Bahceli heeft opnieuw opgeroepen om de pro-Koerdische partij HDP te verbieden. Hij is de leider van de extreemrechtse MHP, de coalitiepartner van president Erdogans AKP.

Bahceli pleitte in december ook al voor een verbod. Hij linkt de HDP aan de separatistische PKK, de Koerdische organisatie die in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst staat en al vier decennia een gewapende strijd tegen Ankara voert.

‘De HDP is een terreurprobleem, een thuishaven voor separatisme en een sinister wapen om onze democratische veiligheid te vernietigen’, tweette Bahceli toen.

Als de aanklager geen zaak wil maken tegen de HDP, dan zal MHP proberen de HDP te verbieden op basis van de Turkse partijenwet. De HDP moet volgens de MHP-leider verboden worden, omdat de pro-Koerdische partij in 2014 mensen had aangemoedigd om te protesteren tegen de Turkse regering.

De HDP beschuldigt Bahceli ervan te proberen invloed uit te oefenen op de rechterlijke macht.

In november kondigde Erdogan een reeks juridische hervormingen aan, in het licht van de groeiende economische en politieke crisis in Turkije. Bahceli vreest dat die hervormingen een verbetering van Erdogans betrekkingen met de Koerden inhouden. De AKP-regering kwam voor 2015, toen de betrekkingen met de PKK verslechterden, nog een wapenstilstand overeen met de PKK.

Erdogan zelf heeft het nu aan de stok met Kemal Kilicdaroglu. Hij is de leider van de CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije. De Turkse president heeft maandag aangifte tegen de CHP-voorman gedaan en eist een boete van 110.000 euro omdat Kilicdaroglu hem een ‘zogenaamde president’ had genoemd. Kilicdaroglu maakte zijn opmerking zondag, in een speech met felle kritiek op het gebrek aan persvrijheid in Turkije.

- Advertentie -