16.7 C
Amsterdam

Overheid houdt voet bij stuk: geen etnische registratie coronapatiënten

Lees meer

Nederland gaat de etniciteit en sociaaleconomische achtergrond van coronapatiënten niet registeren, meldt het ministerie van Volksgezondheid in antwoord op vragen.

Het Platform Landelijk Slavernijverleden had in een brief om registratie van deze gegevens gevraagd. Het platform vreest dat COVID-19 onder Afro-Nederlanders meer zou huishouden.

In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk komt het virus onder de zwarte gemeenschappen disproportioneel voor, zo bleek uit enkele wetenschappelijke onderzoeken.

‘Alleen de gegevens die nodig zijn voor het verlenen van zorg worden uitgevraagd en geregistreerd. Etnische en sociaaleconomische achtergrond vallen hier niet onder omdat deze gegevens geen invloed hebben op de medische behandeling van coronapatiënten’, schrijft het ministerie.

Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden is het daar niet mee eens: ‘Want hoe is het mogelijk dat in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika, om twee voorbeelden te noemen, de cijfers wel bekend zijn en in Nederland niet?’

- Advertentie -