6.3 C
Amsterdam

Pakistaanse christen krijgt doodvonnis wegens ‘godslasterlijke’ sms’jes

Lees meer

De 37-jarige Asif Pervaiz, die sinds 2013 in de gevangenis zit in Pakistan, is ter dood veroordeeld vanwege ‘blasfemische sms’jes’.

De christelijke Pervaiz zou de sms’jes hebben gestuurd naar zijn baas op het werk. De rechtbank in Lahore verwierp de argumenten van de verdediging – die volhield dat hij zich niet aan blasfemie schuldig had gemaakt – en veroordeelde hem tot de doodstraf.

Pervaiz beweert dat hij in een discussie met zijn baas was verwikkeld, die hem probeerde te bekeren tot de islam. Nadat hij weigerde om zich tot de islam te bekeren werd hij door zijn baas van godslastering beschuldigd, aldus de verdediging.

De advocaat van de baas ontkende echter dat zijn cliënt probeerde Pervaiz te bekeren en hield vol dat Pervaiz godslasterlijke berichten had gestuurd.

‘Hij heeft achteraf voor deze verdediging gekozen, omdat hij geen andere duidelijke verdediging had’, zegt de advocaat van de baas tegen de Arabische  nieuwszender al Jazeera. ‘Daarom beschuldigde hij hem ervan dat hij probeerde hem te bekeren.’

Chaudhry zei dat er andere christelijke werknemers in de fabriek waren, maar geen van hen heeft de baas ervan beschuldigd hen te bekeren tot de islam.

De strikte blasfemiewetten in Pakistan stellen dat iemand die zich schuldig maakt aan het beledigen van de profeet Mohammed automatisch ter dood moet worden veroordeeld.

Volgens de Amerikaanse overheidscommissie voor Internationale Religieuze Vrijheid zitten momenteel minstens tachtig mensen in de gevangenis vanwege het misdrijf van blasfemie. Minstens de helft hangt een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf boven het hoofd. De meeste aangeklaagden zijn moslim, in een land waar 98 procent van de bevolking islamitisch is.

Toch treffen de blasfemiewetten leden van minderheden als christenen en hindoes onevenredig hard. Eind 2018 werd Asia Bibi, een christelijke vrouw, die was veroordeeld omdat ze Mohammed zou hebben beledigd, in hoger beroep vrijgesproken. Ze vluchtte vorig jaar naar Canada, omdat fundamentalistische moslims haar dood willen hebben.

Pakistan heeft tot nu toe nog niemand die op grond van de strenge blasfemiewetten ter dood is veroordeeld daadwerkelijk geëxecuteerd. Wel zijn er sinds 1990 tenminste 77 mensen die van blasfemie werden beschuldigd vermoord, aldus al Jazeera.

- Advertentie -