5.9 C
Amsterdam

Pakistaanse verkiezingscommissie onderzoekt mogelijke manipulatie

Lees meer

De Pakistaanse verkiezingscommissie gaat een onderzoek instellen naar de verkiezingsuitslag, die mogelijk is gemanipuleerd. Dit bericht de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Aanleiding van dit onderzoek zijn de uitspraken van Liaqat Ali Chatta, commissaris van de garnizoensstad Rwalpindi. Hij heeft toegegeven dat hij heeft geholpen bij het manipuleren van de verkiezingsuitslag. De hoge ambtenaar kondigde aan dat hij zijn functie neerlegt en zichzelf aangeeft bij de politie.

‘We hebben de verliezers veranderd in winnaars, waarbij we de marges van 70.000 stemmen in dertien zetels in de Nationale Vergadering hebben omgedraaid’, zei hij. Ook het hoofd van de verkiezingscommissie en de hoogste rechter van het land waren bij deze actie betrokken, aldus Chatta.

Hij voelde zich schuldig, zei hij, en besloot daarom uit de school te klappen. ‘Ik zou gestraft moeten worden voor het onrecht dat ik heb gedaan en anderen die betrokken waren bij dit onrecht moeten ook gestraft worden.’ De Pakistaanse verkiezingscommissie weerspreekt de beschuldigingen, maar heeft nu wel aangekondigd een onderzoek in te stellen.

De onthullingen van Chatta zijn koren op de molen van de PTI van oppositieleider Imran Khan. De PTI heeft 93 zetels gewonnen, maar claimt dat dit er veel meer zouden zijn als de verkiezingen vervalst waren. PMLN, de partij van Khans tegenstander Nawaz Sharif, beweert daarentegen dat Chatta vlak voor zijn pensioen geprobeerd heeft het verkiezingsproces zwart te maken, terwijl de verkiezingen gewoon eerlijk zijn verlopen.

- Advertentie -