17.9 C
Amsterdam

Pakistan weigert erkenning Israël ‘zolang Palestijnen rechten niet krijgen’

Lees meer

Pakistan zal de staat Israël niet erkennen ‘zolang de Palestijnen hun rechten niet hebben gekregen’. Dat laat premier Imran Khan desgevraagd weten op de Pakistaanse tv.

Khan refereert hiermee naar het recente besluit van de Verenigde Arabische Emiraten om de diplomatieke betrekkingen met Israël te normaliseren. De premier vindt dat als Pakistan Israel zou erkennen, ‘we net zo goed ook Kashmir op kunnen geven’.

Hij doelt hiermee op het conflict met buurland India, dat net als Pakistan een claim heeft gelegd op Kashmir. Vorige zomer beëindigde India de autonome status van het Indiase deel van Kashmir, dat overwegemd islamitisch is, en sloot India het gebied af van de buitenwereld.

Andere grote moslimlanden keurden de deal van de VAE met Israël al eerder af. Volgens Iran is de deal ‘een dolk in de rug van het Palestijnse volk en van alle moslims’. En Turkije verklaarde dat de mensen in de regio ‘dit schijnheilige gedrag nooit zullen vergeten, of zullen vergeven’.

Saudi-Arabië reageerde minder geprikkeld: het land hintte op het normaliseren van diplomatieke betrekkingen met Israël, met als voorwaarde dat Israël wel eerst vrede moet sluiten met Palestina ‘op basis van internationale verdragen’. Als dat is gebeurd, ‘is alles mogelijk’, aldus Saudi-Arabië.

- Advertentie -