De Pakistaanse film Joyland, over een transgender liefdesaffaire, is door de Pakistaanse overheid alsnog goedgekeurd om vertoond te worden.
De film werd eerdere deze week nog verboden. De Pakistaanse autoriteiten gaven in augustus al aan dat de film ‘verwerpelijk materiaal’ bevat, maar nadat ook religieuze bewegingen zich bemoeiden met de zaak en er klachten over de film binnenkwamen, mocht de film in heel Pakistan niet meer worden uitgezonden.
Intussen was de film wel al goedgekeurd als de officiële Pakistaanse inzending voor de Oscars. Joyland heeft internationaal al diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder op het gerenommeerde filmfestival van Cannes.
Een verwarrende situatie, vond ook regisseur Saim Sadiq (foto): ‘Als je een probleem hebt met een film, kun je er gewoon voor kiezen om hem niet te kijken. Geen enkele film zal alle mensen tevredenstellen.’
Intussen gingen ook trans-activisten en mensenrechtenorganisaties als Amnesty International zich met de zaak bemoeien. Amnesty noemde het verbod onderdeel van ‘een diepgewortelde en aanhoudende campagne’ tegen transgenders ‘om hun gelijke plaats in de [Pakistaanse] samenleving te waarborgen’.
De Pakistaanse Centrale Raad voor Filmcensuur krabbelt nu toch terug. Er zijn nu ineens geen belemmeringen voor de raad om de film niet te vertonen. Dat is net op tijd voor de makers, want de eerste vertoning stond al op de rol voor morgen.