20.2 C
Amsterdam

Pakistan: vrouw krijgt doodstraf vanwege appjes over Mohammed

Lees meer

Een rechtbank in de Pakistaanse stad Rawalpindi heeft een moslimvrouw ter dood veroordeeld, die ‘godslasterlijke’ appjes deelde over de islamitische profeet Mohammed en een van zijn vrouwen. Dit meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De berichten zijn ‘totaal ondraaglijk en niet te verdragen voor een moslim’, aldus de rechter. De 26-jarige Aneeqa Ateeq is daarom ter dood veroordeeld.

Ateeq beweert dat ze onschuldig is. Ze zegt dat degene die haar aanklaagde haar opzettelijk in een religieuze discussie had gesleept om haar erin te luizen, nadat ze weigerde ‘vriendelijk’ tegen hem te zijn. De twee hadden elkaar ontmoet in een populair online multiplayer-spel en bleven communiceren via WhatsApp.

Het doodvonnis van Ateeq moet nog worden bevestigd door het Hooggerechtshof van Lahore. Ateeq heeft ook het recht om in beroep te gaan.

In Pakistan worden regelmatig mensen ter dood veroordeeld omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan blasfemie, waarop in Pakistan de doodstraf staat. Toch is er tot dusverre nog niemand daadwerkelijk geëxecuteerd voor blasfemie.

Critici stellen dat vooral religieuze minderheden – zoals ahmadiyya, christenen en hindoes – in Pakistan van blasfemie beschuldigd worden. Het bekendste slachtoffer van de blasfemiewet is de christelijke vrouw Asia Bibi. Uiteindelijk werd ze – mede vanwege grote internationale druk – vrijgesproken. Ze werd vervolgens wel gedwongen om met haar familie naar Canada te vluchten, omdat ze anders door fundamentalisten zou worden vermoord.

Eind december vorig jaar werd een man uit Sri Lanka nog door een woedende Pakistaanse menigte gelyncht, na geruchten dat hij de profeet zou hebben beledigd.

- Advertentie -