19.3 C
Amsterdam

Palestijn al jaren vast in Israël zonder veroordeling: VS volgt zaak ‘op de voet’

Lees meer

De Amerikaanse regering laat weten de zaak rond de Palestijn Muhammad Halabi, die al bijna zes jaar vastzit in Israël zonder veroordeling, ‘nauwlettend te zullen volgen’. Dat meldt de Israëlische krant the Times of Israel.

Israël verdenkt de humanitaire werker van het doorsluizen van ‘miljoenen dollars’ aan hulpgeld naar Hamas, dat te boek staat als terroristische organisatie. Volgens critici zijn de beschuldigingen aan het adres van Halabi, die de Gaza-afdeling van de NGO World Vision Christian bestiert, op drijfzand gebaseerd.

Zo claimt Israël dat Halabi jaarlijks zeven miljoen dollar aan Hamas heeft overgemaakt. Dat is volgens de collega’s van Halabi meer dan het driedubbele van het jaarbudget van de Gaza-afdeling van World Vision – en dus onmogelijk.

De Israëlische openbare aanklager heeft weinig tot geen concreet bewijs geleverd gedurende de rechtszaak, die al vijfenhalfjaar voortduurt. Het Israëlische ministerie van Justitie weigert een verklaring af te geven voor de langdurige detentie, omdat de zaak ‘geheim’ zou zijn.

De Amerikaanse ambassade zegt dat ze contact hebben met de Israëlische autoriteiten, waarbij ze hun zorgen uiten over de impact van deze zaak voor de ‘toenemende vernauwing van de humanitaire ruimte in Gaza’.

‘We zullen doorgaan met het nauwlettend volgen van deze zaak en onze zorgen uiten bij de desbetreffende ambtenaren’, zegt de Amerikaanse ambassade.

De vader van de verdachte zegt dat hij de Amerikaanse ambassade heeft benaderd omdat hij gelooft dat de Amerikaanse president Joe Biden zich heeft gecommitteerd aan de mensenrechten.

‘Ik ben ervan overtuigd dat de Amerikanen niet stil zullen blijven tegenover onrechtvaardige en gefabriceerde aanklachten’, aldus de vader.

- Advertentie -