28 C
Amsterdam

Palestijnse ooggetuigen: Israëlische soldaten moordden, martelden en bestalen ons

Lees meer

Op 24 december hebben Israëlische troepen tientallen Palestijnse mannen uitgekleed en gemarteld in het Yarmouk-stadion in Gaza. De website Middle East Eye heeft nu enkele ooggetuigen geïnterviewd.

Honderden Palestijnen vluchtten, toen de dodelijke Israëlische aanvallen op Gaza maar bleven voortduren, naar het Yarmouk-stadion in Gaza-stad. Ze meenden dat dit een veilige plek zijn, aangezien het stadion uitsluitend werd gebruikt door mensen die als gevolg van de moordende bombardementen ontheemd waren geraakt. Maar niets bleek minder waar. Het werd de plek waar het Israëlische leger tientallen Palestijnen martelde, vernederde en met de dood bedreigde. Het werd volgens Middle East Eye een geïmproviseerd ‘ondervragings- en martelkamp’.

Een van de ooggetuigen van deze horror is Youssef Hamdan al-Mubayyed, die met zijn gezin toevlucht tot het stadion had gezocht. Hij herinnert zich dat hij om half vijf in de nacht wakker werd, toen Israëlische tanks en soldaten het stadion omsingelden. Twee uur later kondigde het Israëlische leger met luidsprekers aan dan de mannen gescheiden zouden worden van de vrouwen en kinderen, vanwege ‘veiligheidscontroles’. Een soldaat vroeg de Palestijnen wie van hen er Engels sprak, en Youssef stak zijn hand op. Hij moest in het Arabisch vertellen aan de andere Palestijnse mannen dat zij zich moesten uitkleden en in de rij moesten gaan zitten. Hun kleren belandden in de modder.

Vervolgens werden de Palestijnse mannen in hun onderbroek op een vernederende wijze verhoord door de Israëlische militairen. ‘Een soldaat telde de mannen in de rij. Eén, twee, drie en vier, dat was ik’,  herinnerde Youssef zich. ‘Hij zei ‘kom’ en het eerste wat hij deed was me bij de nek grijpen en me twee tot drie keer tegen de muur slaan. Hij zei: jij bent Hamas, maar je wilt het niet toegeven.’ Omdat hij weigerde mee te werken kreeg Youssef klappen met de kolf van een M16-geweer. Vervolgens vroeg de soldaat waar Youssef vandaan kwam. Omdat het antwoord hem niet beviel begon hij Youssef opnieuw te slaan. ‘Ik raakte de tel kwijt en kon niet achterhalen waar de slagen en stoten vandaan kwamen’, vertelde de 24-jarige Palestijn aan Middle East Eye. Hij werd een uur lang gemarteld door het Israëlische leger. Toen hij het stadion verliet werden hij en anderen beschoten door Israëlische scherpschutters. Youssef raakte gewond in zijn arm en zijn onderrug.

Het verhaal van Youssef wordt bevestigd door de 43-jarige Um Ahmed Faraj. Ze vertelt Middle East Eye dat haar man en anderen drie uur lang werden vastgehouden door het Israëlische leger, dat de mannen dwong om zich uit te kleden en hun aan ‘veiligheidscontroles’ onderwierp. Ook noemt ze de scherpschutters, die de Palestijnen beschoten toen ze het stadion verlieten. Hierbij vond haar schoonmoeder, een oudere vrouw, de dood. ‘De kogel drong door haar rug en vertrok door haar borst.’ Haar lijk werd door twee jonge vrouwen weggedragen. Volgens andere getuigen hebben de Israëlische scherpschutters op deze manier tientallen Palestijnen vermoord.

Maar het bleef niet bij marteling en moord, want Israëlische militairen bestalen de Palestijnen ook nog eens. De 54-jarige Abu Muhammed al-Sersaw vertelt dat hij en andere mannen werden beroofd van hun geld en andere bezittingen. Zijn neef had 1.600 dollar bij zich, maar toen hij zijn kleren weer wilde aantrekken was dat geld verdwenen, evenals zijn identiteitskaart. ‘Ze hebben al het geld gestolen. We spraken met een Israëlische officier over het geld, hij schoot op ons en zei tegen ons: ‘Ga naar het zuiden. Als ik je weer zie, zal ik je executeren.’

- Advertentie -