30.1 C
Amsterdam

Palestijnse president Abbas in Ankara, vlak na Turks-Israëlische verzoening

Lees meer

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is in Turkije voor een driedaags staatsbezoek, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Abbas zal de Turkse president Erdogan spreken over ‘Palestijnse ontwikkelingen’ en over ‘regionale en internationale zaken van wederzijds belang’. De twee presidenten zullen zoeken naar ‘manieren om de Palestijns-Turkse relaties te verbeteren’.

De ontmoeting komt op een precair moment. Turkije ging vorige week nog over tot een ‘volledig herstel’ van de diplomatieke banden met Israël.

Maar de Turkse staatsgezinde krant Sabah schrijft dat Ankara een twee-statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict steunt en de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanover en het beleid tegen Palestijnen heeft ‘veroordeeld’.

‘Turkije heeft verklaard dat ze hun toewijding aan Palestina niet zullen verlaten voor nauwere banden met Israël’, aldus Sabah.

In  2011, toen Israël een Turkse boot aanviel die door de zeeblokkade van Gaza wilde breken en tien Turkse burgers doodde, raakten de banden tussen Turkije en Israël ernstig bekoeld. Ook de Turkse steun aan Hamas, kritiek op hoe de Palestijnen behandeld worden en verschillende visies over de energiebronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied waren hete hangijzers.

- Advertentie -