14.5 C
Amsterdam

Parijse herdenking trekt duizenden Koerden

Lees meer

Duizenden Koerden uit heel Europa kwamen gisteren naar de Franse hoofdstad voor de begrafenis van drie Koerden. Ze verdenken Turkije van betrokkenheid bij de aanslag.

De aanslag vond plaats op vrijdag 23 december bij het Koerdische culturele centrum Ahmet Kaya in Parijs. De verdachte is William Malet, een 69-jarige Fransman met mogelijk xenofobe motieven.

Volgens het Franse Openbaar Ministerie is bij de verdachte sprake van ‘pathologische haat’ tegen ‘buitenlanders’ en gaf de man toe dat hij ‘migranten wilde vermoorden’. Malet zat een jaar gevangenisstraf uit voor een aanval met zwaard in een migrantenkamp en was net weer op vrije voeten.

Veel Koerden weigeren te geloven dat Malet alleen handelde en verdenken Turkije van betrokkenheid. De Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten op de terreurlijst staat, voert al jarenlang een gewapende strijd voor een vrij Koerdistan in het zuidoosten van Turkije.

De doodskisten van twee mannen en een vrouw waren tijdens de uitvaart gewikkeld in de vlaggen van de PKK en van het door de Koerden gecontroleerde Rojava-gebied in Noordoost-Syrië, dat door Turkije en door pro-Turkse jihadisten wordt belaagd.

Volgens Turkije grijpt de PKK de moord op de drie aan voor ‘anti-Turkse propaganda’. De Turkse regering wil dat Frankrijk PKK-propaganda verbiedt. Op maandag 26 december riep Turkije de Franse ambassadeur op het matje vanwege deze ‘propaganda’, en omdat Franse regeringsfunctionarissen en sommige politici hadden deelgenomen aan demonstraties die door Koerdische groeperingen werden georganiseerd.

- Advertentie -