14.4 C
Amsterdam

Pegida wil varken eten voor moskee in Amsterdam op laatste dag ramadan

Lees meer

De anti-islamitische beweging Pegida organiseert op woensdag een ‘spontane’ barbecue voor de El Tawheed-moskee in Amsterdam. 

‘Wij verzorgen de speklapjes’, schrijft Pegida op social media. Het eten van varkensvlees is volgens de islam haram en daarmee verboden.

Woensdag is de laatste dag van de ramadan, de islamitische vastenmaand waarin moslims voor zonsondergang überhaupt niet mogen eten. De actie staat gepland om zeven uur.

In eerdere jaren wilde Pegida in verschillende gemeenten varkensvlees grillen voor moskeeën, maar dit ging steeds niet door vanwege veiligheidsredenen.

Pegida veroorzaakte de afgelopen jaren wel vaker reuring met protestacties voor moskeeën. Leider Edwin Wagensveld werd meerdere keren gearresteerd, onder meer omdat hij een varkensmuts droeg. Afgelopen maart demonstreerde hij nog tegen de beëdiging van het islamitische GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht.

Pegida is in 2014 in de Saksische hoofdstad Dresden ontstaan. Afgelopen weekend classificeerde de veiligheidsdienst van Saksen Pegida als ongrondwettelijke beweging met ‘bewezen extremistische tendensen’. De beweging is ‘een scharnierpunt tussen extremisten en niet-extremisten’ en zal de vrije democratische samenleving op den duur bedreigen’.

- Advertentie -