16.2 C
Amsterdam

Peiling: Vlaams Belang grootste in Vlaanderen

Lees meer

In Vlaanderen staat de extreemrechtse partij Vlaams Belang op nummer 1 in de opiniepeilingen.

Volgens de laatste opiniepeiling van Ipsos-Le Soir-RTL-VTM-Het Laatste Nieuws komt Vlaams Belang in Vlaanderen als grootste uit de bus, zowel bij de Europese verkiezingen van juni als bij de federale en regionale verkiezingen in België. Vlaams Belang krijgt in Vlaanderen 27,4 procent van de stemmen.

Opvallend is dat extreemrechts in Wallonië, het Franstalige zuidelijke deel van België, veel slechter scoort. De grootste partij in de opiniepeilingen is de Belgische Parti Socialiste, die op 21,3 procent staat. Daarna komt de centrumrechtse Mouvement Réformateur (MR) met 20,5 procent van de stemmen.

Vlaams Belang presenteert zichzelf als een partij die opkomt voor de gewone Vlaming, maar is in feite een extreemrechtse partij. Partijleider Filip Dewinter is een aanhanger van de beruchte omvolkingstheorie, dat de witte Europese bevolking wordt ‘vervangen’ door moslims en zwarte mensen uit Afrika. Een optreden van hem bij omroep Ongehoord Nederland waarin hij deze theorie verdedigde, leidde in 2022 tot veel ophef.

Op dit moment ligt Britt Huybrechts, de 24-jarige lijsttrekker van Vlaams Belang voor Vlaams Brabant, onder vuur. In een interview met Vlaams Belang TV hekelde ze onder meer ‘de stoute Mohamedjes’ die naar België zijn gekomen om ‘boel (ruzie, red.) te zoeken’.

Een groot deel van het Europees Parlement is bang voor een overwinning van extreemrechts tijdens de Europese Verkiezingen in juni.

- Advertentie -