De NPO2-documentaire De Blauwe Familie maakte gisteravond veel los. De documentaire toonde agenten die slachtoffer zijn van stelselmatige discriminatie. Control Alt Delete, een organisatie tegen politie-racisme die meewerkte aan de documentaire, is een petitie gestart voor harde actie tegen dit racisme.
De organisatie pleit voor de instelling van een tuchtcollege dat politiemensen kan berispen en ontslaan. Burgers en politieagenten die last hebben van discriminatie moeten bij dit tuchtcollege terecht kunnen. Ook wil Control Alt Delete dat de politie een pestprotocol opstelt.
‘De politie moet een duidelijke norm stellen en ingrijpen. De politie wil graag diverser worden en zet actief in op het werven van bicultureel talent, maar is niet in staat om een veilige werkomgeving te bieden. Dat is onverantwoord, zolang de politie niet voor hun veiligheid kan zorgen!’, aldus Control Alt Delete.
In reactie op de documentaire zei politiechef Martin Sitalsing, verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid van de politie, dat racisme en discriminatie bij de politie een structureel probleem is en dit over de hele breedte van de organisatie erkend wordt.
Ook justitieminister Dilan Yesilgöz zag de documentaire: ‘Dappere mannen en vrouwen die zich hebben uitgesproken over discriminatie bij de politie’, twitterde ze gisteravond. ‘Ondanks alle inspanningen is het korps nog niet waar het zou moeten zijn. Dat goede mensen zich er niet meer thuis voelen, betekent dat er nog veel werk te doen is.’
BIJ1-leider Sylvana Simons, die de documentaire ‘ontluisterend’ en ‘bevestigend’ noemt, is sceptisch: ‘Heel benieuwd wat de minister nu weer als goede reden gaat aanvoeren om het nog even aan te kijken.’