13.7 C
Amsterdam

Petitie tegen ‘oorlogsmisdadiger’ Blair: ‘Moet worden vervolgd, niet geridderd’

Lees meer

Een petitie tegen de omstreden benoeming van de Britse oud-premier Tony Blair tot ridder in de Orde van de Kousenband, de oudste en meest toonaangevende onderscheiding in Engeland, heeft in drie dagen al ruim 400.000 handtekeningen opgeleverd.

Blairs benoeming ligt gevoelig vanwege het bondgenootschap met de Verenigde Staten in de zogenoemde ‘oorlog tegen terreur’. Een strijd die twintig jaar heeft geduurd en duizenden burgerslachtoffers heeft gemaakt in Afghanistan en vorig jaar eindigde met de machtsovername door de Taliban.

Ook stond Blair zij-aan-zij met de Amerikaanse president George Bush jr. tijdens de invasie van Irak in 2003, die nog veel meer slachtoffers heeft gemaakt en een vluchtelingenstroom op gang heeft gebracht. De meeste historici die de opkomst van IS hebben bestudeerd, zeggen dat Al Qaida in Irak, een voorloper van IS, is ontstaan in reactie op de invasie van 2003.

‘Tony Blair heeft onherstelbare schade berokkend aan de grondwet van het Verenigd Koninkrijk en het weefsel van de samenleving’, aldus de petitietekst. ‘Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor de dood van ontelbare en onschuldige levens van burgers en soldaten in verschillende conflicten. Hiervoor moet hij alleen maar berecht worden voor oorlogsmisdaden.’

Blair is volgens de petitionisten de laatste persoon die publieke eer verdient, in het bijzonder omdat deze door de koningin wordt overhandigd. Daarom roepen ze hare majesteit op zijn benoeming terug te trekken.

- Advertentie -