12.8 C
Amsterdam

Taliban gaan weer executies uitvoeren en handen afhakken

Lees meer

Talibanleider Moellah Nooruddin Turabi, een van de oprichters van de islamistische groep, zegt dat de Taliban weer executies gaan uitvoeren en veroordeelde dieven de handen gaat afhakken.

Nadat de Taliban Kabul veroverden vreesden velen dat oude tijden zouden herleven. Van 1996 tot 2001 heersten de Taliban ook over Afghanistan en voerden ze openbare executies uit. Veroordeelde moordenaars werden geëxecuteerd en boor veroordeelde dieven was de straf amputatie van een hand. Voor straatroof werden een hand en een voet geamputeerd.

De Taliban drukten buitenstaanders op het hart dat ze waren veranderd. Maar hierover bestond al veel scepsis, ook bij veel Afghanen waarvan velen naar het buitenland vluchtten.

Tegen het internationale persbureau Associated Press zegt Turabi: ‘Niemand zal ons vertellen wat onze wetten zouden moeten zijn. We zullen de islam volgen en we zullen onze wetten maken op basis van de Koran.’

De strenge straffen zullen straks niet altijd in het openbaar plaatsvinden, aldus Turabi, maar hij waarschuwt de wereld tegen inmenging in wat hij beschouwt als binnenlandse aangelegenheden. Wel zullen onder rechters die de strenge straffen gaan uitspreken zich ook vrouwen bevinden, aldus de moellah.

De afgelopen dagen hebben Taliban-strijders in Kabul een oude straf nieuw leven ingeblazen: het openbaar vernederen van mannen die worden beschuldigd van kleine diefstal. Afgelopen week werden bij twee gelegenheden mannen uit Kabul in een pick-uptruck rondgereden, terwijl hun handen waren vastgebonden en iedereen hen kon zien.

- Advertentie -