21.2 C
Amsterdam

Piek in antisemitisme in Turkije, vanwege Gaza-oorlog

Lees meer

Terwijl de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza verder escaleert, is Turkije getuige van een zorgwekkende toename van antisemitische uitingen. Dit wordt verergerd door de ‘oorlogstaal’ in staatsgezinde media en de politiek. Zo meldt de nieuwszender Deutsche Welle.

De kleine, joodse gemeenschap in Turkije maakt zich steeds meer zorgen over de toenemende jodenhaat in Turkije, vanwege het conflict in Palestina.

‘Joden in Turkije worden steeds vaker geassocieerd met het Israëlische beleid’, zegt Karel Valansi een Turks-joodse columnist bij het nieuwsblad Salom en T24, tegen Deutsche Welle. ‘We zien hier de retoriek van politici en (sociale) media in terug. Joden in Turkije worden hierdoor totaal losgeweekt van hun positie als burgers van de Turkse republiek en gezien als ambassadeurs en lange arm van de staat Israël. De woede over Israël vertaalt zich daardoor naar Turkse joden’, aldus Valansi.

Volgens de Internationale Alliantie van Holocaustherinnering is de beschuldiging, tegen Joodse burgers, ‘meer loyaal te zijn aan Israël, dan aan hun eigen natie’, een moderne vorm van antisemitisme.

Volgens Valansi valt een ander zorgwekkende tendens op, namelijk de verering van Adolf Hitler en nazi-ideologieën.

Een gemeenteraadslid van de AKP uit Samsun zei vorige week: ‘In de geschiedenis is iedereen boos op Hitler omdat hij racistisch was. Maar Hitler heeft het volgende gezegd: ‘Jullie zullen me vervloeken voor elke Jood die ik niet heb gedood’. Het waren ware woorden.’

Het zijn met name islamistische, staatsgezinde kranten zoals Yeni Safak die helemaal losgaan op Israël. Zo pakte de krant, na de explosie in het ziekenhuis in Gaza-stad, in koeienletters als volgt uit: ‘Deze terreurstaat moet vernietigd worden’.

 

- Advertentie -