14.4 C
Amsterdam

Politie ontslaat agent vanwege racistisch filmpje

Lees meer

De politie heeft het onderzoek afgerond naar een video met racistische uitlatingen van agenten die in maart veelvuldig op sociale media werd gedeeld. Twee van de zes betrokken agenten maakten discriminatoire opmerkingen. De politie wil een van hen onvoorwaardelijk ontslag opleggen, de andere agent krijgt voorwaardelijk ontslag.

Het is aan een adviescommissie om de straffen vervolgens goed te keuren. ‘Voor alle medewerkers geldt dat het hen kwalijk wordt genomen dat zij het vertrouwen in de politie hebben geschaad. Ook hebben zij onvoldoende blijk gegeven een politie voor iedereen te zijn’, aldus de politie Oost-Nederland in een mededeling op de website.

In de video rijden de agenten rond in een buitenwijk van Parijs, waar ze op bezoek zijn voor een uitwedstrijd van Oranje. Ze lijken verbijsterd door de mensen van kleur op straat en maken diverse racistische opmerkingen.

Zo zei een van deze politiemedewerkers: ‘Wil je meer of minder hè?’ Waarop de ander zegt: ‘minder, minder’ [een verwijzing naar de racistische uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen, waar hij ook voor is veroordeeld]. Ook zei een agent: ‘dat is het toch ook’, in reactie op een opmerking van een ander dat ze filmden alsof ze in een dierentuin reden.

‘Van een politieambtenaar wordt verwacht dat hij/zij burgers (én collega’s) respectvol en zonder vooroordeel tegemoet treedt, geen tegenstellingen aanwakkert en – niet onbelangrijk – ook een bijdrage levert aan het vertrouwen in de politieorganisatie. De uitspraken die zijn gedaan, staan hier haaks op. Met het expliciet maken van de uitspraken die als ongepast worden beschouwd, maken we nu duidelijk waar de grens ligt’, aldus de politie.

- Advertentie -