De politie lanceert deze week een nieuwe campagne om meer agenten met een migratieachtergond te werven. Ook gaat de politie speciale ‘discriminatierechercheurs’ aanstellen.
De campagne belicht zes agenten met een diverse culturele achtergrond. ‘Ze laten zien wat de meerwaarde is vanuit die persoonlijke ervaring in het politiewerk’, zegt Martin Sitalsing, eenheidschef Midden-Nederland en portefeuillehouder Diversiteit in de politietop, tegen de NOS.
Het aandeel Randstedelijke aspirant-politieagenten met een migratieachtergrond steeg in 2021 al van 17 naar 23 procent. Landelijk ging dat van 16 naar 19 procent. Maar volgens de politie is dat dus nog niet genoeg.
De komende jaren zoekt de politie jaarlijks ruim tweeduizend nieuwe agenten. Volgens Sitalsing is diversiteit ‘pure noodzaak’: ‘Om effectief ons werk te kunnen doen, moeten we als politie herkenbaar en benaderbaar zijn. We maken gebruik van elkaars verschillen en kwaliteiten.’
Soms is er bij de politie sprake van machocultuur of discriminatie, zegt Sitalsing ook. Maar volgens cijfers van de politie is de uitstroom van medewerkers met een migratieachtergrond niet bovengemiddeld hoog en is de uitstroom bovendien gedaald.
Aan NRC vertelt Sitalsing dat de politie de aanpak van racisme en discriminatie ook gaat intensiveren. Deze maand begint de politie met het werven van zogenoemde ‘discriminatierechercheurs’, die hun collega’s gaan ondersteunen bij de opname van aangiftes van discriminatie en het onderzoeken van delicten waarbij discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld.
In de hoofdstad heeft de politie al een landelijk expertisecentrum geopend, dat een betere bestrijding van discriminatie mogelijk moet maken.
De wervingscampagne voor nieuwe politieagenten is vanaf deze week landelijk te zien, onder meer als buitenreclame, in sportscholen en op sociale media.