6 C
Amsterdam

Politieke crisis in Pakistan: wat is er aan de hand?

Lees meer

Pakistan is in een zware politieke crisis beland. Premier Imran Khan heeft een motie van wantrouwen omzeild en het parlement laten ontbinden, maar de oppositie vecht dit nu aan bij de hoogste rechter.

Gisteren heeft de Pakistaanse president Arif Alvi het parlement ontbonden, op advies van premier Khan (foto). Er komen nu nieuwe verkiezingen aan, die binnen drie maanden moeten plaatsvinden.

Twee dagen eerder blokkeerde de vicevoorzitter van het parlement een motie van wantrouwen tegen Khan, met het argument dat die motie in strijd zou zijn met de grondwet. Khan zou die motie hebben verloren, omdat enkele partijgenoten van zijn partij  naar de oppositie waren overgelopen en zijn coalitiepartner de steun aan de premier had ingetrokken. Eerder al had Khan de steun van de islamisten verloren.

De oppositie accepteert de ontbinding van het parlement niet en vecht dit nu aan bij het Pakistaanse Hooggerechtshof. ‘Ik twijfel er niet aan dat de rechtbank de beslissingen van de regering als ongrondwettig zou verklaren’, zegt de Pakistaanse advocaat Khawja Haris tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Bilawal Bhutto Zardari, leider van de progressieve oppositiepartij PPP en zoon van de in 2007 door moslimextremisten vermoordde Benazir Bhutto, zei dat zijn partij klaar staat voor nieuwe verkiezingen, maar geen schending van de regels en de grondwet toe kan staan.

Premier Khan ligt al maanden onder vuur, vanwege de economische problemen waarmee Pakistan kampt: veel schulden en een hoge inflatie. Volgens analisten heeft hij behalve de steun van het parlement nu ook de steun van het leger verloren, dat in Pakistan een stevige vinger in de pap heeft.

Khan beschuldigt de Verenigde Staten ondertussen van een complot, dat als doel heeft hem en zijn regering omver te werpen. Gisteren zei hij op de nationale televisie dat een poging van een ‘buitenlandse macht’ om hem ten val te brengen was mislukt.

Volgens al Jazeera is Shehbaz Sharif, de broer van oud-premier Nawaz Sharif, de belangrijkste kandidaat om Khan te vervangen. Nawaz Sharif is verboden om zich ooit nog kandidaat te stellen en woont nu in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk. De 70-jarige Shehbaz Sharif is voormalig eerste minister van de Pakistaanse deelstaat Punjab en voorzitter van de conservatieve Moslimliga, de belangrijkste oppositiepartij van het land.

- Advertentie -