17.1 C
Amsterdam

Politieke jongeren: Nederland moet niet wegkijken van Oeigoeren

Lees meer

Negen politieke jongerenorganisaties in Nederland zijn in actie gekomen voor de islamitische Oeigoeren, die in China onderworpen zijn aan een streng regime. Ze willen dat Den Haag iets doet.

Het gaat om een actie van PerspectieF (ChristenUnie), het CDJA (CDA), de JOVD (VVD), de Jonge Democraten (D66), de SGPJ (SGP), de Jonge Socialisten (PvdA), DWARS (GL), PINK! (Partij voor de Dieren) en Oppositie (Denk). De JFVD (Forum voor Democratie) doet niet mee.

Hun campagne heet #NietWegkijken. Doel is om Den Haag en Nederland op te roepen tot actie om het lot van de Oeigoeren te verbeteren. Ze willen dat het kabinet onderzoekt of China kan worden aangeklaagd bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

‘Een aantal Kamerleden spreekt zich uit, maar minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken komt niet verder dan het uiten van zorgen’, aldus voorzitter Pieter Dirk Dekker van de ChristenUnie-jongeren tegen het Nederlands Dagblad. ‘Het mag niet zo zijn dat wij wéten van deze verschrikkelijke onderdrukking, maar intussen gewoon doorgaan met het sluiten van handelsdeals.’

Den Haag doet te weinig, vinden de PJO’s, daarom zijn ze deze deze campagne begonnen. Op social media wordt er actie gevoerd, maar er is ook een online petitie gestart.

Naar schatting ruim een miljoen islamitische Oeigoeren zitten vast in heropvoedingskampen in de westelijke provincie Xinjiang, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Voormalige gevangenen vertellen dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam – ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen. Het doel is dat ze hun islamitische achtergrond vergeten en in ‘gehoorzame Chinese burgers’ veranderen.

Terwijl hun mannen en vaders in deze gevangenissen zitten, krijgen Oeigoerse gezinnen elke twee maanden een week lang bezoek van een ambtenaar, berichtte Radio Free Asia eind 2019De ambenaren monitoren hoe deze gezinnen leven en wat hun politieke standpunten zijn. Ook scholen de ambtenaren hen bij in de Chinese taal en de gewenste politieke zienswijzen.

In de thuisbezoeken die vallen onder dit zogeheten ‘Pair Up and Become Family’-programma zouden Oeigoerse gezinnen gedwongen varkensvlees worden te eten en alcohol – ook haram – te drinken. Oeigoerenvrouwen zouden tevens verplicht het bed met mannelijke staatsambtenaren delen.

Tevens sloopt China moskeeen en verbiedt het baarden, onthulde de BBC vorig jaar. De Britse zender rept over ‘culturele genocide.’

Ook probeert via China via gedwongen sterilisaties en abortussen de Oeigoerse bevolking te beperken, meldde het internationale persbureau Associated Press onlangs. Sommige experts spreken daarom van ‘demografische genocide’.

- Advertentie -