9.6 C
Amsterdam

Posteractie tegen ramadan-dadels uit Israël: ‘Koop geen apartheid!’

Lees meer

In Rotterdam zijn honderd borden geplaatst met de aansporing om vooral géén Israëlische dadels te kopen tijdens de ramadan.

‘Israëlische medjoel (dadel, red.) is foute boel. Koop geen apartheid!’, aldus de tekst op de posters. Ze zijn afkomstig van de pro-Palestijnse beweging BDS Nederland en Palestina Komitee Rotterdam.

BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) is een internationale beweging die de staat Israël wil boycotten vanwege de behandeling van de Palestijnen. Vooral in activistische en islamitische kringen is de BDS-beweging populair. Israël en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) beschouwen de BDS-beweging als antisemitisch.

Tijdens de islamitische vastenmaand ramadan worden veel dadels uit Israël geïmporteerd. Consumenten steunen op deze manier de Israëlische economie steunen en zouden daarmee ook de onderdrukking van de Palestijnen steunen, is de gedachte.

Volgens BDS Nederland zijn veel Israëlische dadels gekweekt door het Israëlische bedrijf Hadiklaim, dat met name in illegale Israëlische nederzettingen zou opereren in de bezette Palestijnse gebieden.

Dadels van Hadiklaim worden onder verschillende labels verkocht op de Nederlandse markt. Ook in Arabische verpakkingen, om zo islamitische consumenten op een dwaalspoor te brengen, zeggen de actievoerders.

Vorig jaar hield BDS Nederland een soortgelijke actie, die onder andere werd gesteund door de radicale prediker Abdul-Jabbar van de Ven. Hij riep zijn volgers toen op om winkeliers aan te spreken als ze Israëlische dadels verkopen.

Ook BDS spoort zijn volgers aan om winkeliers te benaderen als ze Israëlische dadels verkopen, ‘als een stukje voorlichting’.

Vorige week bracht mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een 213 bladzijden tellend rapport uit waarin het Israël beschuldigt van apartheid en vervolging van het Palestijnse volk in de bezette gebieden. Israël zou de Israëlische Joden bevoorrechten en de rechten van de Palestijnen schenden.

Israël zelf noemt de beschuldigingen ‘belachelijk’ en stelt dat HRW al jaren naar een internationale boycot van Israël streeft. Het land noemt dat het rapport is geschreven door Irakees-Amerikaanse Omar Shakir, die in 2019 door Israël het land uit werd gezet omdat hij de BDS-beweging zou steunen. Shakir ontkende deze aantijging toentertijd.

- Advertentie -