14.9 C
Amsterdam

3 jaar na aanslag: moslimgemeenschap Nieuw-Zeeland ‘inspireert hele wereld’

Lees meer

Precies drie jaar geleden werden 51 moslims in het Nieuw-Zeelandse Christchurch gedood bij een aanslag door een rechtsextremist. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei vandaag dat haar land hen altijd zal herinneren.

Ze wil de doden eren door van Nieuw-Zeeland ‘een beter thuis te maken voor iedereen die hier woont’, zei ze ook. Inmiddels heeft Nieuw-Zeeland een ministerie voor Etnische Gemeenschappen en werkt het land aan een strengere wapenwet.

Na de aanslag werd de ‘hele wereld geïnspireerd door de kracht en vastberadenheid van onze moslimgemeenschap, die ondanks onuitsprekelijk verdriet besloot te reageren vanuit een positie van liefde, en niet vanuit een positie van woede of angst’. aldus Ardern. ‘Drie jaar later blijven moslimgemeenschappen in Nieuw-Zeeland ons inspireren met hun veerkracht en vrijgevigheid.’

Behalve voor verdriet en eensgezindheid zorgde de aanslag ook voor een nieuwe golf van moslimhaat in Australië, het land waar aanslagpleger Brenton Tarrant vandaan komt. In de twee weken na de aanslag van 2019 werd er veel meer meldingen van offline (vier keer zoveel) en online (achttien keer zoveel) moslimhaat geregistreerd dan ‘normaal’, aldus de Britse krant the Guardian.

- Advertentie -