5.9 C
Amsterdam

President Erdogan: ‘In 2028 treed ik af’

Lees meer

Een opvallende ontboezeming van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afgelopen week. In het bijzijn van zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky, die hij ontving voor eventuele vredesbemiddeling met Rusland, zei hij ‘over vier jaar’, in 2028, te zullen aftreden en het bestuur aan een nieuwe generatie over te laten. Zo meldt RTL Nieuws.

‘Dit is mijn laatste termijn’, aldus Erdogan die al sinds 2014 president is. Daarvoor was de machtigste man van Turkije al premier sinds 2003.

Als de 70-jarige Erdogan oprecht is in zijn wens om af te treden, en de wetgeving hetzelfde blijft, betekent dit dat Turkije vanaf 2028 sowieso een nieuwe president heeft die volgens de huidige regels maximaal drie termijnen mag blijven.

Vorig jaar in mei werd Erdogan voor de tweede keer herkozen, toen hij op het nippertje van de seculiere kandidaat Kemal Kilicdaroglu won.

De oppositie die al meer dan twintig jaar Erdogan van zijn troon wil stoten, dacht na de rampzalige aardbeving die aan meer dan 50.000 mensen het leven heeft gekost, tevergeefs een serieuze kans te hebben. De Turkse kiezer koos, ondanks de kritiek van corrupte ambtenaren die bouwvergunningen hebben afgegeven op woningen in onveilige gebieden, toch voor Erdogan.

Met zijn islamistische regering heeft Erdogan zijn stempel weten te drukken op het land waar de seculiere Turkse nationalisten van oudsher aan de macht waren. In de jaren 2000 genoot hij nog veel steun, ook onder liberale Turken en vanuit de EU, met wie toetredingsonderhandelingen werden begonnen in 2004. Maar Erdogan werd al snel bekritiseerd van autoritaire neigingen, die met vanaf 2011 bewaarheid werden. Zo heeft hij rechtssysteem naar zijn hand gezet en veel journalisten en politici van de oppositie laten opsluiten.

- Advertentie -