17.3 C
Amsterdam

President Oeigoeren: ‘Tijdens ramadan stopten Chinezen ons vol met eten’

Lees meer

Dolkan Isa, president van het Wereldcongres van Oeigoeren, zegt dat Oeigoeren in China gedwongen werden om te eten tijdens de heilige vastenmaand ramadan.

Er waren hier in mei dit jaar ook al berichten over: Oeigoeren zouden tijdens de ramadan zelfs gedwongen worden om varkensvlees te eten.

Isa, die tegenwoordig in Duitsland woont, nam deel aan een webinar over de mensenrechtenschendingen in China.  ‘De Chinese Communistische Partij ontzegt de leden van de Oeigoerse moslimminderheid alle mensenrechten’, zei Isa daar. ‘Ze mogen hun kinderen zelfs geen religieuze namen geven.’ We moeten China economisch boycotten om dit te stoppen, vindt hij.

Ook sprak Isa over het lastigvallen van Oeigoerse activisten in het Westen, waarvoor de Chinese overheid zelfs Interpol inzet. Aan de Kanttekening vertelde activist Abdurehim Gheni vorig jaar dat hij in Amsterdam soms wordt lastiggevallen door Chinezen. ‘Zij zeggen dat ik allemaal onwaarheden verkondig. Ook is er wel eens een foto gemaakt van mijn auto, inclusief het kenteken.’

Er worden minstens een miljoen Oeigoeren vastgehouden in zogenoemde heropvoedingskampen, waar ze onderworpen zijn aan een streng regime, ideologisch gehersenspoeld worden en dwangarbeid moeten verrichten. Ook vernietigt de Chinese overheid moskeeën in het gebied en worden veel Oeigoerse vrouwen verkracht door Han-Chinezen of gesteriliseerd. Critici vrezen een genocide.

- Advertentie -