9.2 C
Amsterdam

‘Propaganda’: critici hekelen VPRO-docu die terugkeer IS-vrouwen bepleit

Lees meer

De documentaire The Return: Life After ISIS, die gisteravond werd uitgezonden door de VPRO, heeft flink wat stof doen opwaaien. In de documentaire staan IS-vrouwen in Koerdische interneringskampen centraal. Critici vinden dat de IS-vrouwen ten onrechte als slachtoffers worden neergezet.

De Spaanse regisseur Alba Sotorra kreeg dankzij haar contacten met Koerdische strijders in Syrië toegang tot het detentiekamp Al-Roj, waar IS-vrouwen vastzitten. Ze sprak er met veel van hen, waaronder ook vrouwen uit Nederland.

De documentaire gaat ook over de vraag of IS-vrouwen moeten worden gerepatrieerd naar Nederland en andere westerse landen. Sotorra is vol empathie voor de IS-vrouwen. Aan het eind zegt ze tegen een IS-vrouw: ‘You are not bad, you’re good. You are a good mother.’

De documentaire vertelt vanuit het perspectief van deze IS-vrouwen, die zichzelf vooral als slachtoffer zien van IS-propaganda die hen ertoe bewoog om naar het kalifaat af te reizen. Op Twitter leidt dit tot veel ophef.

De Syrische vluchteling Adam Esmael, wiens broer door IS is vermoord, noemt de VPRO-documentaire ‘schaamteloos’. Hij vindt het een ‘belediging voor de echte slachtoffers’, waarmee hij onder meer Assyrische christenen – zoals hemzelf – en de Yezidi’s bedoelt.

‘Waarom maakt de VPRO niet een keer dergelijke reportage over de Yezidi’s en andere slachtoffers van onze Nederlandse IS leden die in den vreemde onnoemelijk leed aanrichten?’, vraagt Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, zich af.

‘Wat een ontzettende slechte docu, zou bijna zeggen: manipulatief’, reageert journalist Brenda Stoter, die een boek schreef over de genocide op de Yezidi’s. ‘Men zag niks, wist niks, doet net alsof ISIS een kookclubje is. Dramatisch muziekje erbij, misdaden hier en daar erin gepropt, en tranen. (…) Door de montering, dramatische muziek, gebrek aan info, zou je bijna denken dat de helden van de film zijn overleden voor een ‘goede zaak’.’

In een interview gaf regisseur Sotorra al aan dat het doel van de documentaire is om ‘het narratief te veranderen’ over IS-vrouwen en ze ‘terug te brengen’. Aan de hand daarvan concludeert de Nederlandse ex-moslimextremist Jason Walters: ‘Je zou het propaganda kunnen noemen.’

- Advertentie -