16.8 C
Amsterdam

PvdA fileert ‘schandalige’ kabinetsbrief over Marokko en mensenrechten

Lees meer

PvdA-parlementariër Kati Piri is niet te spreken over hoe demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) de ‘mensenrechtensamenwerking’ van Nederland met Marokko uitlegt. Ze spreekt op Twitter over een ‘stomp in de maag voor Riffijnen’ en ‘activisten/journalisten in Marokko’.

In een Kamerbrief schrijft buitenlandminister Ben Knapen dat Nederland met Marokko samenwerkt op het gebied van mensenrechten, zoals de Marokkaanse co-sponsoring van een Nederlandse VN-resolutie over de bestrijding van kindhuwelijken.

Ook trok de Nederlandse ambassade in Rabat opgetrokken met Marokkaanse autoriteiten en organisaties bij de organisatie van een themasessie over veilige publieke ruimtes voor vrouwen en meisjes.

Tevens noemt Knapen de Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten, waarmee de Nederlandse ambassade regelmatig contact heeft. ‘Deze Raad deed onder meer onderzoek naar het overheidsoptreden ten tijde van de Hirak in 2016’, aldus Knapen.

Tijdens de Hirak-protesten van 2016 kwamen Riffijnen in opstand tegen het centrale Marokkaanse gezag. Deze opstand is inmiddels goeddeels de kop ingedrukt en de leiders van de opstand zijn de cel ingegooid. Hetzelfde lot is ook steeds meer mensenrechtenactivisten en journalisten beschoren.

PvdA’er Piri spreekt daarom haar ongeloof uit over deze brief van Knapen: ‘Alsof het door Rabat is geschreven.’ Ze spreekt van een ‘stomp in de maag’ voor Riffijnse activisten, mensenrechtenactivisten en journalisten in Marokko.

Piri krijgt veel bijval van Riffijnse activisten in Nederland. ‘Na het lezen van de brief (van Knapen, red.) werd ik fysiek onwel’, reageert Fais Arifi op Twitter. ‘Het niet benoemen van de mensenrechtenschendingen waar het Marokkaanse regime zich schuldig aan maakt is te laf voor woorden (waanzin). De brief kan direct de prullenbak in, waar het zonder enige twijfel thuis hoort.’

- Advertentie -