14.4 C
Amsterdam

PVV heeft meer banden met Rusland dan gedacht

Lees meer

Uit gelekte documenten blijkt dat er ‘tot nu toe onbekende connecties tussen Rusland en de PVV’ bestaan. Zo meldt het onderzoeksjournalistieke platform Follow the Money.

‘Het Kremlin probeert al sinds 2013 banden te ontwikkelen met de PVV. En met succes’, schrijft Follow the Money. De partij zou een belangrijk doelwit zijn van Russische beïnvloedingscampagnes, zo blijkt uit de gelekte documenten. Uit die documenten blijkt ook dat partijleider Geert Wilders die connecties uit het zicht probeert te houden.

Dat was niet het geval toen Geert Wilders de Russische hoofdstad in 2018 hoogstpersoonlijk bezocht. Dat was nadat Rusland met het Syrische regime hele steden, zoals Aleppo in 2016, bombardeerde, waarbij duizenden burgerslachtoffers vielen.

Naar eigen zeggen was zijn bezoek bedoeld om na de annexatie van de Krim in 2014, en na de uit de lucht geschoten MH17, de ‘dialoog open te houden’. De reis was georganiseerd door de extreemrechtse politicus Leonid Slutsky. Follow the Money noemt deze man ‘de centrale figuur’ in het streven van het Kremlin om de opvattingen van westerse politici te beïnvloeden.

Wilders wil niet dat zijn politieke banden met Rusland bekend raken. Dat blijkt uit een email uit 2016 waarin Wilders voorafgaand aan een bijeenkomst met Europese zusterpartijen eist dat het publiek de aanwezige Russische gasten niet ziet, aldus Follow the Money.

Een ander punt is de vliegreis die PVV´er André Elissen op 8 september 2017 maakte naar Moskou. De Europarlementariër is er voor een bliksembezoek. Hij treedt dat weekend op als ‘internationaal waarnemer van lokale verkiezingen’ in Rusland. Dat blijkt onwaar. Zijn komst was georganiseerd en betaald door de Russian Peace Foundation, een organisatie van Leonid Slutsky, die pro-Poetinpropaganda verspreidt, zo meldt Follow the Money.

- Advertentie -