20.2 C
Amsterdam

PVV sluit zich aan bij nieuwe EU-fractie van Orbán

Lees meer

De PVV heeft zich aangesloten bij de radicaal-rechtse EU-fractie Patriotten voor Europa. Deze fractie werd op 30 juni opgericht door de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Tsjechische ex-premier Andrej Babis en twee politici van de Oostenrijkse FPÖ.

‘Wij zijn PVV-patriotten, we houden van ons land’, zo kondigde Geert Wilders de aansluiting aan van zijn partij bij de fractie. ‘Sterk en soeverein, tegen illegale immigratie. We verdedigen vrede en vrijheid en steunen Oekraïne. We beschermen ons joods-christelijke erfgoed en onze families.’

De steun aan Oekraïne is opvallend, omdat Orbán de afgelopen twee jaar politieke en militaire steun van de EU aan Oekraïne probeerde te saboteren. Ook Wilders staat bekend als pro-Russisch. Hij bezocht bijvoorbeeld in 2018 de Russische Doema (het lagerhuis), vier jaar na de MH17-ramp.

Naast Fidesz van Orbán, ANO 2011 van Babis, de FPÖ en de PVV hebben ook het Franse Rassemblement National, het Spaanse Vox, Vlaams Belang, de Dansk Folkeparti uit Denemarken, Chega! (Genoeg!) uit Portugal en de Hongaarse Christen-Democratische Volkspartij zich bij de nieuwe fractie aangesloten. Alternative für Deutschland (AfD) doet niet mee, vanwege spanningen met Fidesz en Rassemblement National.

Voor de oprichting van de Patriotten van Europa waren de meeste radicaal-rechtse partijen aangesloten bij de fractie Identiteit en Democratie: onder andere de PVV, Vlaams Belang, Rassemblement National en FPÖ. Het Spaanse Vox, goed voor zes zetels, zat bij de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers.

Fidesz zat bij geen enkele fractie. Tot 2021 was Fidesz lid van de christendemocratische Europese Volkspartij EVP, maar de partij van Orbán werd uit deze fractie gezet vanwege haar radicale koers en het ontmantelen van de democratische rechtsstaat in Hongarije door Orbán. De Hongaarse Christen-democratische Volkspartij, ook een van de leden van de Patriotten van Europa, was tot vorige maand wel lid van de EVP. ANO 2011 van de voormalige Tsjechische premier Babis is de vreemde eend in de bijt. Deze partij zat eerst bij de liberale fractie Renew Europe. ANO 2011 is een rechts-liberale, populistische partij.

De Poolse radicaal-rechtse partij PiS en Fratelli d’Italia van de Italiaanse premier Giorgia Meloni ten slotte doen niet mee aan de nieuwe Europese fractie van Orbán. Zij blijven lid van de de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers.
- Advertentie -