14 C
Amsterdam

‘Q’, bedenker QAnon-complottheorie, duikt op na 2 jaar radiostilte

Lees meer

De anonieme bedenker van QAnon, de extreemrechtse complottheorie die populair is onder Donald Trump-aanhangers, is terug van weggeweest. Hij zette afgelopen weekend berichten op het beruchte internetplatform 8kun – dat voorheen 8Chan heette -, de eerste sinds december 2020.

‘Zullen we nog een spelletje doen?’, berichtte het account ‘Q’ op vrijdagavond.

Volgens the New York Times gaat het om hetzelfde account dat bij eerdere Q-berichten was gebruikt. Toen een gebruiker vroeg waarom hij bijna twee jaar afwezig was, antwoordde Q: ‘Het moest op deze manier.’

Later postte het account: ‘Ben je klaar om je land weer te dienen? Denk aan je eed.’

QAnon is een internetcomplottheorie die in 2017 de uiterste rechtervleugel van de VS veroverde. Aanhangers beweren dat Trump een geheime strijd voerde tegen een kliek van satanische pedofielen en zijn ‘deep state’-medewerkers. Op Trump-rally’s komen nog steeds bezoekers met T-shirts met QAnon. Een peiling wees vorig jaar uit dat één op de vier Republikeinse stemmers in de theorie gelooft.

Ook in Nederland werd de beruchte QAnon-complottheorie populair. Premier Mark Rutte (VVD) zou in de jaren tachtig samen met de veroordeelde Belgische pedofiel Marc Dutroux hebben opgetrokken en verantwoordelijk zijn voor een JOVD-motie om pedofilie te legaliseren. De JOVD is de jongerenorganisatie van de VVD. De Kanttekening factcheckte deze complottheorie.

- Advertentie -