14.9 C
Amsterdam

Radicaal-rechtse RN wil Franse publieke omroep privatiseren

Lees meer

De Franse publieke omroep lijkt het strijdtoneel te worden van de verkiezingen die eind juni worden gehouden. De partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen kondigt bij een absolute meerderheid ‘privatiseringen’ aan die de Franse staatskas drie miljard euro zou moeten opleveren. De publieke omroep zou volgens RN-leiders ‘te links’ zijn, meldt the Guardian.  

De publieke omroep in Frankrijk kan wel wat ‘vrijheid en lucht’ gebruiken, aldus de vicepresident van de partij Sebastien Chénu. Hij duldt geen ‘taboes’ op privatiseringen. Alles zou besproken moeten worden, aldus Chénu.

Jordan Bardella, voorzitter van Rassemblement National, meldt dat het tegelijkertijd een bezuinigingsmaatregel is, zodat andere beleidsterreinen gefinancierd kunnen worden. De bezuiniging zou weinig tijd in beslag nemen en ‘binnen een etmaal’ rond zijn, aldus Bardella.

Aan de linkerkant van het politieke spectrum worden de uitspraken nauwlettend gevolgd. Clémentine Autain, kandidaat voor de linkse alliantie, roept stemmers op om vooral links te stemmen om een ‘slachtpartij’ op de publieke omroep te voorkomen.

Veel Fransen maken zich zorgen over de opkomst van ‘extreme partijen’. Een van hen is stervoetballer Kylian Mbappé. Hij riep gisteren voor de wedstrijd tegen Oostenrijk jongeren op om te stemmen voor ‘diversiteit, tolerantie en respect’.

- Advertentie -