17.3 C
Amsterdam

Raoul Heertje: ‘Oorlog moet stoppen’

Lees meer

‘Dit moet gewoon stoppen’, zei schrijver en stand-upcomedian Raoul Heertje gisteren bij talkshow Bar Laat (BNNVARA) over het geweld in het Midden-Oosten. Hij vindt dat de wereld moet ingrijpen, omdat Israël nooit vanzelf zal stoppen met bombarderen.

‘We kunnen niet als wereld de hele tijd hiernaar kijken. Dit moet gewoon stoppen’, zegt Heertje geëmotioneerd. Hij geeft naar eigen zeggen ook een inkijkje in hoe radicale Israëliërs in het conflict staan en dat zij nooit uit eigen beweging de wapens zullen neerleggen.

‘Zij vinden namelijk dat 7 oktober verschrikkelijk was, dat is ook terecht, maar het is niet zo dat het op 6 oktober allemaal fantastisch was’, nuanceert hij het pro-Israëlische geluid. En dat is iets wat de huidige Israëliërs ‘nooit’ zullen begrijpen. ‘Dat zijn mensen die in de Messias geloven… en dat Joden allemaal betere mensen zijn dan mensen die toevallig niet-Joods zijn.’

Daarom pleit hij voor een interventie van de wereld. ‘Er worden gewoon elke dag mensen vermoord en het leidt tot helemaal niks.’

De acteur Ramsey Nasr, die zich vorig jaar ook fel had uitgesproken tegen het anti-Palestijnse geweld, zat ook aan tafel. Hij denkt dat er iets fundamenteels mis is met ons internationale rechtssysteem. ‘Als het recht er alleen maar is om de machtigen te beschermen, dan doet het recht iets niet goed,’ aldus Nasr.

- Advertentie -