7.9 C
Amsterdam

Rapport: 144 keer Israëlisch geweld tegen Palestijnse journalisten in 4 jaar

Lees meer

In de afgelopen vier jaar telde Reporters Without Borders ‘144 Israëlische schendingen tegen Palestijnse journalisten’. Dat meldt de internationale perswaakhond op de eigen website.

Reporters Without Borders begon met tellen sinds de dood van de Palestijnse journalist Ahmed Abu Hussein, die de protestmarsen op de Gazastrook versloeg toen een Israëlische sniperkogel hem in april 2018 dodelijk trof.

De protestmarsen zijn op 30 maart 2018 in het leven geroepen om ‘het recht op terugkeer’ op te eisen en als protest tegen de blokkade van de Gazastrook. Sindsdien worden ze ook systematisch gevolgd door journalisten op de grond.

Tenminste 144 Palestijnse journalisten in vier jaar tijd liepen verwondingen op vanwege een kogel, rubberkogel, stungranaat of traangas, afgevuurd door Israëlische soldaten of politie, aldus Reporters Without Borders.

Er vielen ook zwaargewonden. Een freelance fotograaf werd in beide benen geraakt, die daarom gedeeltelijk geamputeerd moesten worden. Twee andere journalisten zijn volledig of gedeeltelijk blind aan één oog. Een ander heeft blijvende schade aan het hoofd overgehouden, toen een Israëlische rubberkogel op zijn schedel insloeg.

Volgens Reporters Without Borders nemen Palestijnse journalisten nog steeds ‘een serieus risico’ door hun werk te doen en de terugkeermarsen te verslaan. ‘Deze journalisten worden vaak bewust verwond door Israëlische veiligheidsdiensten, terwijl ze gewoon op weg waren om hun werk te doen.’

Reporters Without Borders heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag daarom gevraagd om onderzoek te doen naar wat het beschouwt als oorlogsmisdaden tegen Palestijnse journalisten. In maart 2021 zei Fatou Bensouda dat er ‘voldoende gronden’ zijn om een officieel onderzoek in te stellen. Maar daar bleef het bij.

Israël staat op plek 86 van de World Press Freedom Index.

- Advertentie -