11.6 C
Amsterdam

Rapport: Macron het gezicht van moslimhaat in Europa

Lees meer

Moslimhaat in Europa heeft in 2020 een omslagpunt bereikt. Dat stelt het European Islamophobia Report, samengesteld door de Turkse wetenschapper Enes Bayrakli en de Oostenrijkse politicoloog Farid Hafez.

Zo heeft corona moslimhaat versterkt. Moslims worden geframed als ‘superverspreiders’, omdat Europese overheden maatregelen soepeler zouden toepassen in moskeeën dan in andere gelegenheden.

Het rapport besteedt ook aandacht aan ons land en noemt het boerkaverbod, vandalisme tegen moskeeën, onderrepresentatie van moslims in de media en anti-islamitische uitlatingen van Geert Wilders en Thierry Baudet.

Maar vooral de strijd van de Franse president Emmanuel Macron tegen ‘islamitisch separatisme’, die hij in 2020 begon, zit het rapport dwars. Hij staat daarom ook op de voorkant van het rapport.

In 2020 zei Macron dat de islam in crisis is en wereldwijd moet worden hervormd. Ook hekelt het rapport dat Macron achter de publicatie van de ‘beledigende’ Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo bleef staan.

Macron zegt wel dat hij geen moeite heeft met de islam op zich, maar door zich tegen invloeden van landen als Algerije, Marokko, Turkije en de Golfstaten te keren is hij wel degelijk ‘islamofoob’, aldus het rapport. Ook de sluiting van ‘radicale’ moskeeën en het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk wordt in het rapport bekritiseerd.

Rapport-samensteller Hafez vertrouwt de Franse overheid niet, vertelt hij aan het Iraanse persbureau IQNA: ‘Duitsland heeft meer dan 31.000 haatmisdrijven geregistreerd, waaronder 901 haatmisdrijven tegen moslims. Tegelijkertijd kent Frankrijk 1.142 haatmisdrijven, waaronder 235 tegen moslims. (…) We moeten ons afvragen hoe serieus de Franse politie is in haar rapporten over haatmisdrijven.’

Hafez geldt in zijn thuisland Oostenrijk als een controversieel politicoloog. Zo besloot het Europees parlement vorig jaar zijn subsidie stop te zetten, omdat hij wordt gelinkt aan de Moslimbroederschap en de Turkse regering. Hij was in 2020 doelwit van een huiszoeking van de politie, omdat hij banden zou hebben met de Moslimbroederschap.

Hafez ontkent elke connectie met de Moslimbroederschap en de Turkse regering. ‘Nee, ik ben geen moslimbroeder en ook geen islamist’, zei hij in een persinterview.

Hafez publiceerde sinds 2015 namens de Turkse denktank Seta Foundation het jaarlijkse European Islamophobia Report. Hafez noemt de Seta Foundation een ‘onpartijdige denktank’, maar de stichting propageert volgens critici in feite het beleid van president Erdogan.

In 2019 kwam de stichting met een lijst van journalisten die kritiek hadden op de Turkse regering. Dit leidde toen tot scherpe kritiek van de Oostenrijkse christendemocraten. Sinds 2020 is de Seta Foundation niet meer officieel verbonden aan het European Islamophobia Report.

- Advertentie -