9.4 C
Amsterdam

Griekse partij: verander geboortehuis Atatürk in genocidemuseum

Lees meer

Een nationalistische Griekse partij wil dat het geboortehuis in Thessaloniki van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, wordt veranderd in een genocidemuseum.

Het plan van de nationalistisch-conservatieve partij Elliniki Lysi is een reactie op het besluit van Turkije om de Hagia Sophia weer in een moskee te veranderen.

Het monumentale gebouw in het centrum van Istanbul is nu nog een museum, maar was tot de val van Constantinopel in 1453 een Byzantijnse kathedraal. De Grieks-orthodoxe Kerk en de Russisch-orthodoxe Kerk, die zichzelf als de erfgenamen van het Byzantijnse keizerrijk beschouwen, betreuren het dat de Turkse president Erdogan het museum opnieuw in een moskee wil transformeren.

Mustafa Kemal Atatürk veranderde in 1935 de Hagia Sophia van een moskee in een museum. In Griekenland is hij echter niet bepaald populair.

Tijdens de bloedige Grieks-Turkse Oorlog van 1919-1922, gewonnen door de Turken onder leiding van Atatürk, werden veel Griekse en Turkse burgers vermoord. Na de oorlog vond er een bevolkingsuitwisseling plaats: moslims uit Griekenland werden gedeporteerd naar Turkije, Griekse christenen uit Turkije werden naar Griekenland gedeporteerd. Een jaar later stichtte Atatürk Turkije.

Elliniki Lysi wil het geboortehuis van Atatürk veranderen in een museum waar de slachtoffers van de Pontische Genocide worden herdacht.

Tussen 1914 en 1921 werden er naar schatting 353.000 Pontische Grieken vermoord door het Ottomaanse Rijk en de Turkse nationalisten. Deze genocide vond gelijktijdig plaats met de Armeense Genocide en de Assyrische Genocide. Tijdens de bevolkingsuitwisseling tussen Turkije en Griekenland van 1923-1924 stierven bovendien nog eens 50.000 Pontische Grieken.

- Advertentie -