20.5 C
Amsterdam

Rechtse partijen en SP fileren banlieu-plan werkgelegenheidsminister: ‘Bizar’

Lees meer

Minister Karien van Gennip (CDA) wil werkloze Franse jongeren uit de voorsteden in Nederlandse horeca en kassen plaatsen. De radicaal-rechtse partijen, VVD en SP verwerpen haar idee.

‘In Frankrijk is echt een hoge jeugdwerkloosheid, zeker in de banlieues’, vertelt de minister aan het AD. Ze wil dat Nederland gaat investeren in Franse en ook Spaanse schoolverlaters, ‘om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken’.

De banlieues, de Franse voorsteden, staan bekend om hun hoge criminaliteitscijfers. Ook is de radicale islam er sterk aanwezig. PVV, Forum voor Democratie, JA21 en Belang van Nederland (BVNL) van Wybren van Haga reageren dan ook als door een wesp gestoken.

‘Het wordt steeds gekker’, schrijft PVV-leider Geert Wilders. ‘De ene dag moeten de boeren kapot, de andere dag komen er mega-asielzoekerscentra bij en vandaag gaan we Franse werklozen uit de gevaarlijke banlieues hierheen halen.’

FvD vindt het plan waanzin’. De partij van Thierry Baudet spreekt over ‘laagopgeleide Afrikanen’ die verantwoordelijk zijn voor ‘onveiligheid en criminaliteit’ en niets te zoeken hebben in Nederland. ‘Werken en wonen is hier voor onze eigen mensen.’

Joost Eerdmans van JA21 wil een debat met de minister over dit ‘bizarre’ plan. Wybren van Haga twittert dat hij een debat heeft aangevraagd en maakt opnieuw reclame voor zijn antimigratiepetitie.

Ook de SP en regeringspartij VVD zijn sceptisch. ‘Wat een ontzettend slecht en wereldvreemd plan’, twittert SP-leider Lilian Marijnissen. ‘De arbeidsinspectie adviseert om te stoppen met de huidige vorm van ongereguleerde arbeidsmigratie, maar dit kabinet dient slechts de belangen van de bedrijven en kijkt niet naar de mensen en de samenleving.’ De SP is al langer kritisch over arbeidsmigratie.

‘Dit plan is kansloos!’, reageert VVD-Kamerlid Zohair el Yassini. ‘In plaats van oplossingen worden problemen uit de banlieues naar Nederland geïmporteerd. De Nederlandse arbeidsmarkt is geen heropvoedingsprogramma voor buitenlandse probleemjongeren. De minister moet focussen op de ruim 1 miljoen mensen die hier aan de kant staan’, aldus de VVD-parlementariër.

UPDATE: Tegen de NOS verklaart Van Gennip dat er geen sprake is van een plan om werkloze Franse jongeren uit de voorsteden actief naar Nederland te halen. Wel prefereert ze zo’n oplossing boven het voorstel van de Europese Commissie om mensen van buiten Europa als arbeidsmigrant naar Europa te halen.

- Advertentie -