Verschillende journalisten leggen een verband tussen corona en de zogenoemde ‘Biblebelt’, die loopt van Zeeland naar Staphorst in Overijssel. Maar volgens het protestants-christelijke het Reformatorisch Dagblad is dit onzin.
Sommige media menen dat het coronavirus zich in veel plaatsen op de Biblebelt zich opmerkelijk snel heeft verspreid. Tweeënhalve week geleden gingen veel kerkdiensten nog gewoon door, vooral die van de ‘zwaardere’ protestants-christelijke gemeenten.
Het klopt dat in sommige plaatsen op de Biblebelt het coronavirus harder heeft toegeslagen, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Maar in een aantal bekende Biblebelt-plaatsen als Staphorst en de Zeeuwse eilanden ligt dat anders. Als kerken in de Biblebelt massaal de regels aan hun laars hadden gelapt, dan waren die gemeenten harder getroffen.
Ook hebben de kerken die op zondag 15 maart open waren zich keurig aan de ‘maximaal 99 mensen’-regel gehouden, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Pas op maandag 23 maart verkondigde het kabinet dat maximaal 30 mensen aanwezig mochten zijn.
Maar hoe verklaart het Reformatorisch Dagblad dan de razendsnelle verspreiding van het coronavirus in bepaalde delen van de Biblebelt? Volgens de krant komt dit wellicht door de ‘Biddag’ van 11 maart. Deze kerkdiensten voor ‘gewas en arbeid’ werden massaal bezocht.
Maar dit was voordat de strenge maatregelen ingingen. Pas op donderdag 12 maart werden in heel Nederland de maatregelen van kracht die daarvoor alleen in Noord-Brabant golden, dat bijeenkomsten met meer dan 99 mensen werden verboden.
Op 10 maart duidde het Reformatorisch Dagblad de verspreiding van het coronavirus als straf van God: ‘Hij zendt ziekte zoals ooit de plagen in Egypte, om de mens tot inkeer te brengen.’ De krant stelde toen ook dat het ‘onverantwoord [zou] zijn om op voorhand kerkdiensten af te gelasten.’