14.1 C
Amsterdam

Richtingenstrijd bij AfD: oud-neonazi uit partij gezet, maar blijft fractielid

Lees meer

Het rommelt binnen de rechts-radicale partij Alternative für Deutschland.

Andreas Kalbitz, AfD-leider in de deelstaat Brandenburg, werd eind vorige week uit de partij gezet omdat hij vroeger lid was van een neonazigroep. Toch blijft hij gewoon in de fractie zitten.

Bij een stemming bleek dat een ruime meerderheid van de Brandenburgse fractie geen moeite heeft met het neonazi-verleden van Kalbitz. ‘De AfD-fractie in Brandburg is stabiel’, zegt Kalbitz er zelf over. Of hij als niet-lid ook fractievoorzitter kan blijven wordt nu juridisch uitgezocht, meldt hij.

Kalbitz zegt dat zijn aanblijven ‘geen oorlogsverklaring’ is naar partijvoorzitter Jörg Meuthen, degene door wie Kalbitz is geroyeerd. ‘We moeten eenheid uitstralen, maar we moeten tegelijkertijd ons duidelijk distantiëren van extreemrechtse stellingnames’, zei Meuthen eerder tegen de Duitse omroep ARD.

Volgens Duitse media was het neonaziverleden van Kalbitz allang bekend. Analisten zeggen dat AfD op dit moment haar radicale vleugel – ‘der Flügel’ – wil beteugelen om aantrekkelijker te worden voor grotere groepen kiezers. Kalbitz was een van de kopstukken binnen der Flügel.

Het uit de partij zetten van Kalbitz wekt de woede van Björn Höcke, de voorman van der Flügel. Hij beschuldigt de partijleiding van ‘verraad’. De radicale vleugel van AfD werd in maart dit jaar onder politiesurveillance geplaatst, vanwege banden met neonazi’s.

Op dit moment is AfD nauw betrokken bij demonstraties tegen de lockdown. Duizenden mensen zijn dit weekend in Duitsland de straat opgegaan, waaronder zo’n 5.000 demonstranten in Stuttgart

- Advertentie -