20.5 C
Amsterdam

Rotterdam krijgt een Tulastraat, vernoemd naar de Curaçaose slavenleider

Lees meer

Rotterdam krijgt een straat die vernoemd is naar Tula, de leider van de Curaçaose slavenopstand van 1795.

Na Utrecht en Amsterdam is Rotterdam de derde stad in Nederland met een straat die herinnert aan Tula. Initiatiefnemer Simao Miguel, die de Gemeente Rotterdam voorstelde om een straat naar Tula te noemde, is tevreden:

‘Tula is niet alleen maar deel van de Curaçaose geschiedenis, maar van het hele Koninkrijk der Nederlanden. Om die reden is het van belang dat die helden ook op Nederlandse bodem een waardevolle plek in de publieke ruimte innemen.’

In 1795 kwamen de slaven van Curaçao in opstand tegen het Nederlandse gezag. De Bataafse Republiek moest in navolging van Frankrijk ook de slavernij afschaffen, vond Tula. Door verraad mislukte de opstand en werd Tula geradbraakt en onthoofd.

In de Nederlandse geschiedschrijving werd Tula lange tijd verzwegen, maar in de volksverhalen van Curaçao werd Tula een held. Hij kreeg standbeelden en er is in Curaçao een Ruta Tula: een route langs de plekken waar Tula kwam tijdens zijn opstand. Ook kwam er een Tula Museum. In 2010 werd hij de nationale held van het eiland en drie jaar later kwam er een Engelstalige speelfilm over hem uit.

De Gemeente Rotterdam plaatst de naam op de reservelijst en gaat pas een straat naar Tula vernoemen als er ruimte is. Dit kan in theorie nog jaren duren.

- Advertentie -