14.4 C
Amsterdam

Rusland veroordeelt islamitische Krim-Tataren tot celstraf

Lees meer

Een Russische militaire rechtbank heeft vijf moslimmannen uit de geannexeerde Krim celstraffen tot veertien jaar opgelegd. Rusland zegt dat ze lid zijn van een islamistische organisatie, meld de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De vijf worden ervan beschuldigd lid te zijn van Hizb-ut Tahrir, een islamistische organisatie die streeft naar het herstel van het islamitisch kalifaat. Hizb-ut Tahrir is in Oekraïne actief, maar in Rusland verboden.

Russische media berichten niet over de veroordelingen, en ook niet over andere Tataren die gevangen zitten. Familieleden hebben echter al Jazeera gecontacteerd, die op deze manier aandacht wil vragen voor de onderdrukking van moslims op de Krim.

Volgens al Jazeera wordt de druk van Rusland op de islamitische Krim-Tataren opgevoerd. De islamitische minderheid, die al eeuwenlang op de Krim woont, verzette zich fel tegen de Russische annexatie van de Krim in 2014.

Tientallen Tataarse mannen wachten nog op hun proces of zijn al veroordeeld – en bijna 200 kinderen zijn ‘vaderloos’ achtergelaten, vertellen gemeenschapsleiders aan al Jazeera.

De vervolging van de Tataren is niet iets nieuws. In 1944 besloot Stalin, omdat sommige Tataren met de nazi’s hadden gecollaboreerd, de gemeenschap collectief te straffen en naar Siberië te deporteren. Ongeveer de helft van hen kwam onderweg om. Sovjetleider Michael Gorbatsjov stond de Tataren toe om weer terug te keren naar de Krim, maar zonder compensatie voor hun verloren eigendommen en verlies van familieleden.

De Tataren werden ook gediscrimineerd door Oekraïne. Nadat Rusland in 2014 de Krim opnieuw bezette, verslechterde de situatie voor hen. Het Kremlin probeert de culturele identiteit van de Tataren te onderdrukken door het onderwijs in de eigen taal op openbare scholen te verminderen, maar ook door de sloop van historisch erfgoed.

- Advertentie -