Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op social media het Nederlandse slavernijverleden opgerakeld.
Het Russische ministerie, dat geleid wordt door Sergej Lavrov (foto), bracht deze boodschap eergisteren. Op 28 maart 1658 arriveerde namelijk het Nederlandse slavenschip Amersfoort in de Kaap, vol met tot slaafgemaakten uit Angola.
‘In 1658 brachten de Nederlanders de eerste grote groep slaven naar de Zuid-Afrikaanse regio – een mijlpaal in de tragische geschiedenis van de slavenhandel’, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter en Facebook.
‘Ons land nam nooit deel in het verdelen van Afrika en was niet betrokken in de slavenhandel’, klopt Rusland zichzelf op de borst.
Rusland-deskundige en journalist Hubert Smeets reageert op Twitter – in het Russisch – geprikkeld op deze tweet. Hij wijst het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de lijfeigenschap in Rusland, waarbij Russische boeren niet van hun land afmochten. Lijfeigenschap verschilt volgens historici weinig van slavernij.
In 1861 schafte Rusland de lijfeigenschap pas af, twee jaar voor de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen.
Rusland is boos op Nederland vanwege de politieke steun aan Oekraïne. Morgen spreekt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Nederlandse parlement toe.